Sex Pistols podepisovali nový kontrakt před Buckinghamským palácem.

Sex Pistols podepisovali nový kontrakt před Buckinghamským palácem. Zdroj: ČTK

God save Malcolm

Více než tři desítky let po „velkém rock’n’rollovém švindlu“ zemřel jeho duchovní otec Malcolm McLaren. Bývalý manažer Sex Pistols podlehl 8. dubna 2010 rakovině.

 

Malcolm McLaren patřil v druhé polovině sedmdesátých let mezi hlavní postavy britské verze punkového hnutí, které se zejména díky kapele Sex Pistols záhy rozšířilo po celé Evropě. To, že se se skupinou, jež by se bez jeho manažerských schopností stala jen těžko takovým fenoménem, zakrátko ve zlém rozešel, může vzhledem k postavám a obsazení těžko někoho překvapit. Ani McLarenovy pozdější aktivity však nejsou nezajímavé.

 

Narodil se v roce 1946 na předměstí Londýna. V šedesátých letech studoval na několika uměleckých školách. Od roku 1971 provozoval na Kings Road se svou přítelkyní Vivienne Westwoodovou obchod s oblečením s názvem Let it roll (později SEX), kolem něhož se od počátku shromažďovala nekonvenční londýnská mládež. A právě zde se pod Malcolmovým dohledem dala dohromady skupina Sex Pistols. Kapela existovala vlastně jen pár let a vydala pouze jedno regulérní album, přesto dokázala změnit tvář popkultury. McLarenovy manažerské nápady (např. pronajmout si loď a zahrát píseň God Save the Queen před britským parlamentem) a schopnost manipulovat s médii se skvěle doplňovaly s image naštvaných mladých proletářů, charakterizovanou vizuálním stylem Vivienne Westwoodové, agresívním vystupováním a divokými koncerty. Ačkoliv McLarenova pozdější tvrzení, že členové kapely byli vlastně jen loutkami v jeho rukou a že vše byl pouze úspěšný obchodní kalkul, musíme brát s rezervou, zásluhu na spoluvytvoření „fenoménu Sex Pistols“ mu nikdo nevezme.

 

Po rozpadu Pistols se na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let McLaren stal nakrátko manažerem novovlnné kapely Adam and the Ants, aby se později vydal na sólovou dráhu. V roce 1983 vyšlo jeho první album Duck Rock, na němž jsou patrné vlivy africké hudby a také hip hopu. Během následujících desetiletí vydal několik dalších pozoruhodných alb — zmiňme alespoň Waltz Darling s hosty jako Bootsy Collins či Jeff Beck, desku s názvem Paris, z níž pochází úspěšný singl Paris Paris – McLarenův duet s Catherine Deneuvovou, nebo album Buffalo Gals Back 2 Skool z roku 1998, na němž mezi hosty najdeme hiphopové hvězdy Rakima a De La Soul.

 

McLaren se mimo to věnoval filmu, psaní, módnímu návrhářství, designu, výtvarnému umění… Na přelomu milénia se spekulovalo o jeho kandidatuře na starostu Londýna. Zemřel v New Yorku ve věku čtyřiašedesáti let.

 

 

Sex Pistols - God Save the Queen

 


Sex Pistols - The Great Rock'n'Roll Swindle

 

 

Malcolm McLaren & Catherine Deneuve - Paris Paris

 

 

Malcolm McLaren - Buffalo Gals

 

 

Malcolm McLaren - Double Dutch