Švýcarský herec Bruno Ganz a britský režisér Hugh Hudson

Švýcarský herec Bruno Ganz a britský režisér Hugh Hudson Zdroj: Febiofest.cz

17. MFF Febiofest

Čestnou cenu Kristián převzal švýcarský herec Bruno Ganz a britský režisér Hugh Hudson. Cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii na úvod festivalu dostala také slavná německá herečka Hanna Schygullová.

"Je to těžká a krásná cena, doma si ji dám na krbovou římsu k Oscaru, který je mnohem menší," uvedl dobře naladěný Hudson, kterého doprovázela jeho žena Maryam D'abo, někdejší Bondgirl. Poté rozesmál publikum poznámkou, že jemu by anticena Hroch nevadila, protože má tohle zvíře rád.

 

Cenu české kritiky Kristián za nejlepší celovečerní tuzemský film na 17. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest získal snímek Protektor režiséra Marka Najbrta.Cenu za animovanou tvorbu dostal Jiří Barta za film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, nejlepším dokumentem kritici zvolili Vítejte v KLDR od Lindy Jablonské. Anticenu Hroch pro nejhorší český film roku obdržel Tomáš Vorel za snímek Ulovit miliardáře.

 

"Cenu za nejhorší film nebereme jako popravu, ale jako hru," uvedla filmová kritička Mirka Spáčilová. Podotkla, že na rozdíl od Vorla si americká herečka Sandra Bullocková pro podobné "ocenění" Zlatá malina osobně přišla.

 

Barta udělení ceny za animovanou tvorbu doprovodil poznámkou, že se jedná o cenu pro celý tuzemský loutkový film, který se v konkurenci amerických animovaných snímků stává "starým zbožím".

 

V kategorii dokumentární a publicistické tvorby se na dalších místech umístily snímky Transporty do Polska Lukáše Přibyla a Auto*mat Martina Marečka. V hrané tvorbě se za vítězným Protektorem o pouhé tři hlasy na druhém místě umístil film Tomáše Mašína Tři sezony v pekle a na třetím Muži v říji Roberta Sedláčka. Ceny vítězům předali držitelé loňských Kristiánů režisér Jan Tománek, kameraman Stano Slušný a herečka Lenka Krobotová.

 

Festival zakončila projekce amerického filmu Muži, co zírají na kozy, v níž si zahráli George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor a Kevin Spacey.

 

Vítězným snímkem sekce Nová Evropa se stalo drama o dvou kurdských sourozencích na pozadí politických konfliktů v Turecku Děti z Diyarbakiru tureckého režiséra Miraze Bezara.

 

Na festivalu byly již dříve předány Ceny Jaromila Jireše. Asociace režisérů a scenáristů jí každoročně odměňuje podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů. Letos ji udělila společnosti La Fabrika Richarda Balouse jakožto donátora multikulturního zařízení a projekcí nekomerčních filmových děl a také uskupení OSA 9. Jde o artová pražská kina Aero, Evald, Mat a Světozor spojená tramvajovou linkou číslo 9.

 

Přehlídka Febiofest od 25. března nabídla 438 představení 184 filmů z 57 zemí. Už před oficiálním zahájením Febiofestu byla v multikině CineStar Anděl otevřena výstava fotografií nazvaná Roman Polanski - herec a režisér.

 

"Festival navštívilo stejně jako v posledních pěti letech přibližně 80.000 diváků," řekl ČTK ředitel Febiofestu Fero Fenič.

 

Během dubna se festival rozjede mimo Prahu a zaplní kina v Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Brně, Olomouci a Ostravě. Zahajovacím snímkem bude nový projekt Alice Nellis nazvaný Mamas&Papas. Samostatně se Febiofest uskutečnil v osmi slovenských městech.