oscar

oscar Zdroj: čtk

Zvítězil obsah nad formou (naštěstí)

Oscarový exmanželský duel Kathryn Biegelow vs. John Cameron skončil 6 : 3. Válečné drama Smrt čeká všude porazilo Avatara celkem jednoznačně. Byl to nejen souboj pohlaví, ale i rozpočtů (11 milionů vs. 237) a také obsahu a formy.

Kathryn Bigelow - první žena s Oscarem za režiiKathryn Bigelow - první žena s Oscarem za režii|ČTKPoprvé vyhrála žena

Šestitisícová obec akademiků dala přednost sevřenému a psychologicky propracovanému dramatu o pyrotechnicích působících na území Iráku před efektní podívanou, která se stala už před vyhlášením Oscarů komerčně nejúspěšnějším snímkem všech dob. Oba tituly vstupovaly do oscarového klání se shodným počtem nominací: devět. Smrt čeká všude nejprve získala cenu za původní scénář (napsal ho válečný reportér Mark Boal), pak přišly dvě technická ocenění za střih a mix zvuku a pak Oscar za střih. Právě tato cena je ze statistického hlediska klíčovým indikátorem: film s nejlepším střihem je často i filmem roku. Potvrdilo se to i letos. Ještě před tím si ale šla pro Oscara Kathryn Bigelow, pozlacenou sošku za nejlepší režii vůbec poprvé získala žena.


Mauro Fiore se sporným Oscarem za nejlepší kameruMauro Fiore se sporným Oscarem za nejlepší kameru|ČTKKamera? Jaká?

Tvůrcům Avatara směřovalo podle očekávání ocenění za speciální efekty. Poněkud sporné je ale udělení Oscara za kameru a výpravu: takřka tři čtvrtiny filmu vznikly v počítači. O možné porážce Cameronova megaprojektu se začalo mluvit po nedávném udílení cen BAFTA, kde jednoznačně zabodoval titul režisérky Bigelowové, v jeho prospěch hovořily i hlasy filmových kritiků.

Zatímco Avatara u nás už vidělo přes milion diváků, snímek Smrt čeká všude se na podzim celkem v tichosti objevil na DVD, nyní už ho ale najdeme i na programech kin.


Christoph Waltz převzal svého Oscara s úsměvem padouchaChristoph Waltz převzal svého Oscara s úsměvem padoucha|ReutersRakušan v Hollywoodu

Šťastné chvilky během oscarového večera zažili i tvůrci černošského dramatu Precious: Based on the Novel Push by Sapphire , film získal sošku za nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší herečku ve vedlejší roli (Mo´Nique). Tento snímek zatím na seznamu českých distribučních premiér nenajdeme, stejně jako dva další tituly, jež sbíraly herecké Oscary: v příběhu countryového zpěváka Crazy Heart poprvé zabodoval Jeff Bridges (ve filmu zazněla i nejlepší píseň), Sandra Bullocková zase uspěla s filmem The Blind Side. Tento víkend získala vedle Oscara i Zlatou malinu pro nejhorší herečku (za snímek All About Steve) a stala se tak první ženou, jež tento dvojboj zvládla v jedné sezóně. Oscara za mužskou vedlejší roli bral Rakušan Christoph Waltz za bravurní podání padoucha Hanse Landy z Tarantinova filmu Hanebný pancharti.

(Rozhovor Dariny Křivánkové s Christophem Waltzem čtěte v aktuálním vydání Reflexu).


Vzhůru do oblak - nejlepší animovaný film rokuVzhůru do oblak - nejlepší animovaný film roku|EPA

Deset nej filmů

Dva Oscary si odnesli tvůrci pixarovky Vzhůru do oblak – za nejlepší animovaný film a za hudbu. Půvabný snímek kandidoval i na ocenění film roku, tato kategorie byla letos rozšířena z pěti na deset nominovaných snímků. Naposledy se tak stalo v roce 1943. Akademie tak projevila jistou velkorysost a upozornila na dvojnásobek filmů než obvykle.

Žádná z cen bohužel nezbyla na skvělou hořkou komedii Jasona Reitmana Lítám v tom. Větší ambice měl jistě i Quentin Tarantino, jeho Hanebný pancharti proměnili jen jednu nominaci z osmi. O jisté překvapení se postarala kategorie nejlepší neanglicky mluvený film, Oscara bral argentinský snímek El Secreto de Sus Ojos (Tajemství jejích očí), porazil favorizovanou Bílou stuhu, která už má na kontě titul evropský film roku i vítězství z festivalu v Cannes.


Ben Stiller si na vtípky potrpíBen Stiller si na vtípky potrpí|ČTKMéně estrády, více filmu

82. ročník cen americké filmové akademie byl přiměřeně vkusný, krotký, bez excesů i zásadních emotivních výlevů. Moderátorské duo Steve Martin a Alec Baldwin se nijak zvlášť neprosazovalo a pokud možno pouze sloužilo věci. Ubylo estrádních hudebních čísel, i exhibic jednotlivých předávajících (výjimkou byl Ben Stiller coby Avatar). Velký prostor dostali (podobně jako loni) herci v hlavních rolích a tituly kandidující na film roku. Divákovi v paměti zůstanou především názvy filmů a jména herců a tvůrců, o nějaké moderátorské vtípky tu opravdu nešlo. Ačkoli jeden byl opravdu dobrý – Steve Martin: „Cristoph Waltz hrál nacistu posedlého hledáním Židů. No.... (načež pokynul směrem do publika mezi filmaře, kde se to Židy jen hemžilo).“ Každopádně v hlavní roli tu byly filmy a jejich tvůrci. Takže všechno bylo v naprostém pořádku.


Nejlepší film: Smrt čeká všude

Režie: Kathryn Bigelowová - Smrt čeká všude

Herec v hlavní roli: Jeff Bridges - Crazy Heart

Herečka v hlavní roli: Sandra Bullocková - The Blind Side

Herec ve vedlejší roli: Christoph Waltz - Hanebný pancharti

Herečka ve vedlejší roli: Mo'Nique - Precious

Neanglicky mluvený film: Tajemství jejich očí - Argentina

Animovaný film: Vzhůru do oblak

Kamera: Avatar

Původní scénář: Smrt čeká všude

Scénář podle předlohy: Precious

Hudba: Vzhůru do oblak

Píseň: The Weary Kind - Crazy Heart

Výprava: Avatar

Kostýmy: Královna Viktorie

Masky: Star Trek

Střih: Smrt čeká všude

Zvuk: Smrt čeká všude

Zvukové efekty: Smrt čeká všude

Vizuální efekty: Avatar

Celovečerní dokument: The Cove

Krátkometrážní dokument: Music by Prudence

Krátkometrážní animovaný film: Logorama

Krátkometrážní hraný film: The New Tenants