U Lynche musíte mít oči pořád na stopkách. Jinak se ztratíte.

U Lynche musíte mít oči pořád na stopkách. Jinak se ztratíte. Zdroj: Profimedia.cz

Twin Peaks: kult magické hrůzy

Každou sobotu večer oživuje Nova Cinema kult amerického TV seriálu Davida Lynche Městečko Twin Peaks. Málokdo ví, že nechybělo moc a žádný seriál nebyl. Nebo jak moc připomíná FIKTIVNÍ PODHORSKÁ DÍRA skutečnou Ameriku.

Drama, mystérium, psychologický thriller. Tak se dílo režiséra Davida Lynche a scenáristy Marka Frosta obvykle označuje. Že tvůrci nežertují, poznáte už v prvních vteřinách prvního dílu: do přízračné scenérie záhadného městečka pod zasněženými kopci americko-kanadské hranice vás kromě poutače u silnice vítá i hudba Angela Badalamentiho; durové a mollové tóny se střídají stejně náhle jako dobro a zlo zahalené do mrazivé melancholie. Celým seriálem se linou jako vůně třešňového koláče a vodové americké kávy z překapávače, již si s gustem dopřává zvláštní agent Dale Cooper.

Záhy taky zjistíte, že jde o detektivku. Pete Martell z místní pily si zajde na ryby, místo nich mu ale studená voda připlaví do igelitu zabalenou mrtvolu Laury Palmerové, místní krasavice se slabostí pro muže a kokain. Zavolá proto šerifa Harryho Trumana, Lauřina matka zasténá do telefonu, přijíždí agent Cooper …

Tím běžná detektivka končí. Zločin a jeho vyšetřování částečně překryjí Cooperovy vúdú vyšetřovací metody, jež se mu zjevují ve snu, a taky psychologie temných duší ovládaných chtíčem, drogami, penězi či prostou domácí touhou po nehlučných garnýžích, Lynchův hold institutu manželství.

V městečku se brzy objeví i zlověstné stíny, tancující skřeti, hysterické jednooké manželky či jednorucí potulní prodavači bot. Nádherná podívaná, z níž nebudete spát.

Nereálná realita

„Seriál nemá šanci uspět. Není komerční a radikálně se liší od toho, na co jsou diváci zvyklí. Není v něm žádná postava, která je chytne za srdce,“ prohlásil po předpremiérové projekci Paul Schulman, mediální analytik a reklamní expert – můžeme-li tato populární TV povolání brát vážně.

Měl i neměl pravdu. Městečko Twin Peaks opravdu není komerční dílo, na to od diváka vyžaduje příliš pozornosti a smyslu pro nenápadné detaily. Zatímco do TV seriálů typu Ordinace v růžové zahradě můžete se zavřenýma očima naskočit kdykoliv a tvůrci i herci vás za to vždy odmění těmi nejhoršími výkony, u Lynche musíte mít oči na stopkách: nit děje nikdy nevede přímo, proplétá se v soukromých hrůzách, traumatech a frustracích. Jakmile však vidíte tancovat ohyzdného skřeta, bývá i u Lynche zle.

Na druhou stranu seriál vychází z reality. Původní ideou bylo zobrazení skutečné maloměstské Ameriky a jejích obyvatel: mnohdy excentrických individualistů žijících v karavanech či prostých domech s rozsáhlými pozemky daleko od sebe, ve svém vlastním bizarním světě. Ten někdy končí incestem, jindy rvačkou v baru, občas školním masakrem. Každý, kdo autem projel Ameriku, zvlášť divočejší jih a drsnější sever, tyto reálie zná.

Výsledkem je něco mezi fikcí a skutečností; reálné kulisy a surreální lidé: trucker Leo o sobě mluví ve třetí osobě, šerifova sekretářka Lucy zavalí každý den úřad koblihami a úplně normální agent není ani zvláštní agent Cooper.

„Není nad to, když se chuť javorového sirupu potká se šunkou,“ zasní se během jedné ze svých hotelových snídaní. Těžko říct. Většina amerických agentů FBI spíš zná, když se potká chuť piva s kořalkou a lajnou zabaveného kokainu.

Nemasový kult

Televize ABC přesto seriál natočila a s ambicemi pustila do vysílání. Hned po uvedení v roce 1990 si získal ocenění kritiků a stvořil divácký kult s tvrdým jádrem oddaných fanoušků s vlastními kluby po celém světě. To ale někdy bývá komerčním polibkem smrti. Městečko Twin Peaks patřilo k nejsledovanějším seriálům rok a půl, než se diváci dozvěděli – proti vůli tvůrců — jméno vraha Laury Palmerové.

Poté ztratili nit a sledovanost prudce klesla, až ABC oznámila odklad pokračování na neurčito. Tentokrát seriál ještě zachránil jeho vlastní kult, když si fanoušci u ABC doslova vyvzdorovali dalších šest dílů – v bezohledném světě TV nevídaná velkorysost. Kvůli malému diváckému zájmu ho ale zakrátko stihl osud Laury Palmerové, jen bez igelitu: jeho TV život se uzavřel.

Jako správný kult však seriál žije dál vlastním netelevizním životem. Méně intelektuální dobrosrdečnost sekretářky Lucy bezpochyby kvete v mnohých skutečných sekretářkách; Cooperovy bizarní vyšetřovací metody jistě ukradli i čeští policisté, bohužel však bez dopadení pachatelů. A každý rok navíc seriálové postavy ožijí na pravidelném americkém Twin Peaks Festu, kde letos oslaví už dvacáté narozeniny.