Kdo si čte, nezlobí

Kdo si čte, nezlobí

Kdo si čte, nezlobí

Všude dětí jako smetí! Člověk si rodičovství díky asistencím při přebalování, uspávání nebo venčení cizích dětí rychle rozmyslí, ale kvůli jedné věci jsou mrňata fajn. Dají se jim kupovat knížky k Vánocům.




Protože knihkupectví často strkají do předních řad přeplněných regálů špatně přeložené, mizerně ilustrované, pitomě zveršované, ale z nějakého důvodu nejspíš žádané dětské knížky, „nakoupím“ vždy nanečisto raději doma. Snad nikdy mě nezklamala nakladatelství Meander, Brio a Baobab nebo edice Raketa Dvořákova vydavatelství Labyrint. Víte, co jsem z jejich české produkce v poslední době pořídila sousedovic dětem?


Raketa po nádherných velkoformátových knížkách ve Státech žijícího Petra Síse, z nichž nejznámější je momentálně asi Zeď (Jak jsem vyrůstal za železnou oponou), a po již druhém pokračování příběhů avantgardního doktora Racka vypustila do předvánočního éteru pohádkový příběh Helinda a Klekánice. Etnoložka a maminka dvou dětí Pavlína Brzáková knížkou o osiřelé holčičce a jejích kamarádech z krásného a nepoznaného světa tmy vnesla do dětského příběhu schémata a motivy známé z folkloru, z lidových pohádek a říkadel. Obrázky scénografa a alternativního divadelníka Roberta Smolíka knížku nejen ilustrují, ale také doslovují mnohé, co se z textu nedozvíme.

Z produkce Meandru, který v poslední době obšťastnil dětského čtenáře hlavně básničkami Radka Malého , si rozhodně počíhejte na nový počin výtvarníka Petra Nikla , držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého i loňské Magnesie litery a Zlaté stuhy: po Záhádkách nás čeká Niklův Blázníček. Groteskní poezie a obskurní kresbičky seznámí děti s absurdními figurkami různých blázínků, kteří se Niklovi nahromadili v hlavě. Možná se někteří z nich budou podobat imaginárním kamarádům vašich ratolestí…

S novinkou přispěchali jako v poslední době každoročně i další matadoři dětských cen: básník Pavel Šrut a výtvarnice Galina Miklínová . Knížka o tom, kterak Pan Kdybych hledá kamaráda, je stejně jako předcházející díla velké dvojice Lichožrouti nebo Šišatý švec a myšut neskutečně zábavná: plyšový Pes, kterého malý Kdybýšek už kdysi považoval za svého jediného kamaráda, podá inzerát do novin, aby už postaršímu panu Kdybychovi zajistil společnost na procházky i do hospůdky. Bude Kdybychovým novým parťákem na partii šachů pan Cobych, pan Nebych, nebo pan Jábych?

Listopadovou autogramiádu uspořádal ke své nové knížce s názvem Tajemství ostrova za prkennou ohradou i brněnský výtvarník Pavel Čech . Po knížkách O zahradě, O mráčkovi nebo Muž, který sázel stromy, si báječný bájivec zavzpomínal a vtělil do tří kloučků – hlavních hrdinů – malého Pavlíka Čecha, který rád zkoumá svět odshora dolů a zevnitř ven, který se toulá a miluje dobrodružství.

Krásnou knížku vydalo i nakladatelství Barrister & Principal, které zná čtenář Reflexu zejména jako vydavatele knih komentátora Bohumila Pečinky, sumarizujících českou politicko-společenskou situaci. Uspávačky skřítka Zamhouřílka od scenáristy Rostislava Křivánka (který zároveň s knížkou dětských básniček letos na podzim vydal i svůj románový debut Země strašidel) jsou krásným dárkem hlavně pro děti, které mají tradiční či často volené jméno. Dvaapadesát veršovánek-uspávanek na dvaapadesát dětských jmen doprovázejí pestré obrázky nepříliš známé, a o to originálnější Anny Martinovské: „Tak to vidíš, Martínku, co se děje na rynku. Ty máš polštář samé peří, pod polštářem skřítky, kteří celou noc tě budou hřát – vážně, pojď se podívat!“









Rostislav Křivánek:
Uspávačky skřítka Zamhouřílka
Ilustrovala Anna Martinovská. Vydal Barrister & Principal, 2009.
57 stran









Pavlína Brzáková:
Helinda a klekánice
Ilustroval Robert Smolík. Vydal Labyrint (ed. Raketa), 2009.
60 stran













Pavel Šrut:
Pan Kdybych hledá kamaráda
Ilustrovala Galina Miklínová. Vydala Paseka, 2009.
64 stran













Petr Nikl:
Niklův Blázníček
Vydal Meander, 2009.















Pavel Čech:
Tajemství ostrova za prkennou ohradou
Vydal Petrkov, 2009.

















Sledujte rubriku LITERATURA