Vydolovat co nejvíce, ale rychle….

V nepřehledném, zacloněném pražském investičním ovzduší se právě teď odehrává zajímavá bitva, možná z mnoha stran, což je ve vojenské strategii dost neobvyklé, předem prohraná.



Vlna informací okolo nového územního plánu města Prahy a navazující (pikantní je, že vlastně předcházející) série změn něčeho, co ještě vlastně nebylo projednáno, vytváří zmatečné prostředí, kde se setkávají a utkávají zajímavá vojska.

Občané, kteří z toho všeho příliš moudří nejsou, ochránci města a přírody, kterých je málo a nemají valnou publicitu, lační mocipáni, kteří tuší, že už by mohlo být pozdě a potřebují své kanály (penězovody) dobře zabezpečit, unavené banky, které neví, kde jim hlava (a hlavně peníze) stojí a pak samozřejmě tři sesterská vojska – developeři, majitelé pozemků a&#160stavebníci. Ti by změny potřebovali tak, aby vše krásně dopadlo a oni mohli investovat své (půjčené) peníze (někam samozřejmě cosi důležitého vsunout a odložit), stavebníci pak aby jejich stroje a manuální pracovníci příliš nezaháleli, a oni tak bez úhony přežili. Pozor, jde celkem o velké peníze…


Jaké jsou konstanty: jasné - mocipáni chtějí vydělat stůj co stůj a mají strach z toho, že kolos z finančních důvodů začne zadrhávat a&#160penězovody se ucpou, developeři, kteří na oněch realizacích závisí, stavitelé, kteří bez zakázek zahynou. Nejasné a nejisté - banky, které by rády podporovaly, ale asi příliš nadšené svojí situací nejsou a neví, jak to bude s tak velikými částkami, které by měly být ve hře, občanská spoluzodpovědnost, která v této zemi vlastně nehraje takřka žádnou roli, síla ochránců, kterých je málo a mohou se vyčerpat nebo dojde k jejich možnému zkorumpování. Prohnilé (to je divné, co, prohnilá konstanta, co to je?). Ano, i ta je ve hře, i když zásadně s chutí prohrála případnou bitvu už teď. Je to segment odborných pracovníků, připravujících projekty šikovně tak, aby mohly fungovat penězovody (bez ohledu na logiku, potřeby Prahy, nedej Bohu potřeby jejích občanů). No a potom památkáři, kteří bez ohledu na ušlechtilé poslání ochrany města i jeho přírody nakonec podepíšou vše hned anebo vyvolají jakési tahanice, předem odsouzené k fiasku, což ostatně v tomto městě už dávno každý ví.

Resumé? V podstatě se nakonec jedná jen a jen o banky, protože v šumu a kouřovém oparu je vše už dávno rozhodnuto, potvrzeno, zpečetěno. Že z&#160toho všeho může být velká polízanice? Přátelé, už je, a zaplakala morálka, slušnost, čestnost, ale i logika, image, a bohužel i budoucnost města.

Připomínka, o které objekty jde: všeobecně pražské parky, dopravní systémy, veřejná doprava (metro apod.), inidividuální doprava (pěší stezky a zóny, funkční cyklistické stezky), pražská letiště, pražská nádraží a zastávky, pražské obchodní zóny, pražské školství a&#160zdravotnictví, v detailech pak například Strnadovo zahradnictví na Veleslavíně, hrana Krčského lesa v Roztylech či v Modřanech, Jihlavská ulice u Severojižní magistrály v Praze 4, dálniční stavby i mimoúrovňové křižovatky, projekt Velké Roztyly, obytný soubor Veleslavín - Vokovice, Modřany - západní část, Radotínská jezera, Bohdalec, moderní centrum obce Kbely, obytná zástavba v areálu mrazíren v Sedlci, obytná výstavba v Uhříněvsi - Kolovratech, lokalita Trojmezí, zástavba Strahovského stadionu a mnoho dalších.





Další články z rubriky JINÉ MĚSTO