Oslavy Prahy vs. olympijské hry

Oslavy Prahy vs. olympijské hry

Oslavy Prahy vs. olympijské hry

O nadcházejícím víkendu matička stověžatá snad vůbec poprvé oslaví sebe sama. Patrony velkolepé akce jsou Miloš Forman a Jan Tříska. Magistrát hlavního města však k propagaci přistoupil macešsky.

Snad každá světová metropole má své vlastní městské slavnosti. Má je i kdekteré město v Česku. Jen Praha dosud nikoliv. Až letos. Krom onoho „až letos“ je rovněž s podivem, že s nápadem přišel a realizaci ze země vydupal soukromý pořadatelský subjekt zvenčí a nikoliv Magistrát hlavního města se svým odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu, od jehož náplně práce bychom to měli čekat. I když... Vlastně je to spíš dobře.

Praha byla odjakživa zvyklá hostit nejrůznější přehlídky a oslavovala tak hudbu, divadlo, film, výtvarné umění, literaturu... vzdělanost či sport. Jen v kalendáři nikdy – alespoň ne v novodobých nebo, chcete-li, moderních dějinách – nenašla vhodný prostor pro svou vlastní oslavu.

Možná je to proto, že neznáme ani rok (natož přesné datum) založení města velikého, jehož sláva hvězd se dotýká, a tak za záminku k ustanovení tradice pražských slavností nikdy ani nemohlo posloužit žádné vhodné výročí. Copak ale město s tak silným geniem loci potřebuje výročí?

Konečně to před pár lety domysleli lidé ze společnosti NedomYsleno (pořadatel např. známého a úspěšného festivalu Mezi Ploty) a pražská radnice, zaplaťpámbůh, jejich návrh projektu v zárodku nepohřbila a dokonce se k němu logicky připojila organizačně a, jak se sluší a patří, se záštitou primátora. No sláva!

Možná ještě bylo dobré lépe domyslet, kdy vlastně Oslavy Prahy uspořádat. Poslední školní, resp. vlastně už prázdninový víkend se nezdá být úplně nejvhodnějším. Na svátek Libuše, bájné zakladatelky Prahy, tedy desátého července nejspíš také ne. – Byť jde o Prahu, snažit se vytvářet konkurenci již zavedeným mezinárodním festivalům Karlovy Vary, resp. Colours of Ostrava by bylo službou nikoliv lví, ale vpravdě medvědí.

Což ovšem takhle na svatého Václava, patrona země české? Tak třeba příště. Podstatné je spíš to, že naše hlavní město konečně má adekvátní, smysluplnou a zejména (jak aspoň slibuje velice dobře promyšlený a pestrý program a váha osobností, jež za něj ručí – viz www.oslavyprahy.cz) důstojnou vlastní slavnost.

Co ale bolet nepřestane, je fakt, že Praha (teď konkrétně míněno její volené zastupitelstvo na Mariánském náměstí) nedokázala na tak potřebnou sebepropagační akci vyčlenit více prostředků právě na její propagaci. Poskytnout záštitu a pouze dát zdarma k dispozici své reklamní plochy (a možné nějaké drobné) je přinejmenším ostudné. Zatímco billboardy žadonící o přízeň k nesmyslným, naštěstí již zaraženým megalomanským plánům s pražskou olympiádou budeme tu a tam, zato po celé republice vídat zřejmě ještě dlouho, o Oslavách Prahy jsme se začali pořádně dozvídat sotva před měsícem. Není to škoda? Nemohli o nich s předstihem vědět například i potenciální turističtí zájemci v zahraničí. Když už, tak přesně na tohle by veřejné prostředky měly sloužit. Vrátily by se mnohonásobně jistěji, jak dokazují zkušenosti z jiných evropských velkoměst. Takhle si ale v souvislosti s naší olympijskou kandidaturou všichni jen tleskají na čelo.



P.S. Bez podivu nemůže zůstat ani to, že magistrátní šéf oddělení propagace hlavního města Prahy pan Václav Jukl je v době konání Oslav Prahy na dovolené. Nechci mu křivdit, třeba si ji vzal z vážných důvodů. Ovšem jako by to byl symbol toho, jak moc pražské radnici na vůbec prvních slavnostech almy mater opravdu záleží. Inu, když si to vymyslel někdo jiný, ať se také sám stará. Naštěstí to dělá a dělá to v rámci svých omezených možností dobře. Ale není to málo?