Umění má pobuřovat – jako Entropa!

Umění má pobuřovat – jako Entropa!

Umění má pobuřovat – jako Entropa!

Je málo funkcí umění, na kterých se shodnou všichni, ale opravdu všichni občané. Jedno je však nesporné. Ta nejzákladnější úloha kumštu je provokovat měšťáky. A Davidovi Černému se to povedlo.


Přestože mne svrbělo pero, nějakou dobu jsem se udržel nekomentovat dílo Davida Černého Entropa. Jednak se s Davidem od mládí znám (je také z Bubenče), druhak nevím naprosto nic o umění. Kromě toho, že má pobuřovat maloměšťáky – to je základní poslání každého uměleckého díla a je snem každého malíře, aby mu měšťáci při vernisáži plivali na plátna. Nyní, když se do debaty o Entropě vmísil jeden pán, který toho ví o umění přesně tolik co já – myslím pana Václava Klause –, neudržel jsem se a začal o Entropě psát taky.
„Pokládám za nezbytné, aby se vláda Vaším prostřednictvím od této nešťastné události veřejně distancovala a omluvila se našim partnerům – představitelům Bulharské republiky a její veřejnosti na místě prvním,“ napsal Klaus o Entropě Topolánkovi. Nevím, zda někdy ve své prezidentské funkci navštívil Bulharsko, a pokud ano, zda jej jako hlavu státu Bulhaři nepozvali na jeden ze tří evropských WC, které se v zemi nacházejí. Pro zbytek země je naprostým standardem užívání tureckého nebo suchého záchodu. Navíc je v Bulharsku zvykem házet použitý toaletní papír nikoliv do –byť tureckého – WC, ale do koše na odpadky stojícího vedle.
Proto je zobrazení Bulharska jako země tureckých záchodů naprosto legitimní pravdivou karikaturou, a reakce bulharské strany se podle toho také projevuje v duchu rčení „potrefená husa se ozve“. Je základní povinností umělce nastavovat zrcadlo společnosti – a David Černý svým dílem Evropě skutečně zrcadlo nastavil. Proto bych jak na adresu Bulharů, tak na adresu Václava Klause rád připomněl heslo ruského klasika Gogola: Nenadávej na zrcadlo, když máš hubu křivou!



Foto Tomáš Tesař
Petr Holec byl minulý týden u toho, když jsme to Evropě sladili. „V pondělí přivezl Mirek Topolánek z Moskvy a Kyjeva plynné příměří, jímž si obě země vytřely zadek; za pokřiku, ať konečně ratifikujeme Lisabonskou smlouvu, nastínil ve středu náš předsednický půlrok europoslancům ve Štrasburku; vrcholem bylo čtvrteční odhalení Entropy ...“ Reportáž MODRÉ SNY A ČERNÝ MIZERA vychází ve čtvrtek 22. 1. v Reflexu č. 4.
Ilustrace Jakub Požár
JAK PRODAT SVŮJ TALENT
„David Černý zanechává v českém výtvarném umění nepřehlédnutelnou stopu. Jeho strategie je jednoduchá: být vidět víc než ostatní,“ píše Petr Volf o autorovi Entropy v Reflexu č. 4. „Ve svém chování i tvorbě neomalený; bohém a soustavný provokatér, který neodejde ze sálu, dokud někoho neurazí.“


Související články:

Petr Holec: NECHME BULHARSKO V EU! (Reflex online, 20. 1. 2009)
Tomáš Tesař: FOTO – ENTROPA (Reflex online, 20. 1. 2009)
Anketa: LÍBÍ SE VÁM PROJEKT ZOBRAZUJÍCÍ EVROPSKÉ STEREOTYPY? (Reflex online, 13. 1. 2009)