Komiksy pod lavici

Komiksy pod lavici

Komiksy pod lavici

Vždycky jsem nenáviděl školu. Jedna z mála metod jak ji přežít ve zdraví (kromě hraní na imaginární harmoniku, svlékání spolužaček pohledem a hypnotizování hodin) je číst si pod lavicí. A tenhle školní rok je opravdu z čeho vybírat.

Vždycky jsem nenáviděl školu. Jedna z mála metod jak ji přežít ve zdraví (kromě hraní na imaginární harmoniku, svlékání spolužaček pohledem, hypnotizování hodin, snahy zakrýt rauš/kocovinu a partyzánských akcí o přestávce za účelem kouření) je číst si pod lavicí.
Na to jsou kromě jiného ideální komiksy a s letošním nástupem do školních lavic je opravdu z čeho vybírat. Obrozenci z nakladatelství BB Art, jejichž misí je zřejmě vychovat z tupých dítek špičkově trénované masové vrahy, do toho jako vždy šlápli řádně zostra.
Především tu je skvělý speciál PUNISHER MAX: OD KOLÉBKY DO HROBU. Punisher je bývalý newyorský fízl, kterému mafiáni vyvraždili rodinu, a tak se mstí. Všichni vrazi jsou již řádně rozstříleni, rozporcováni a čokly sežráni; to ovšem hrdinovi nebrání, aby dál vykonával brutální msty.


Vizionář Garth Ennis, kterému vděčíme za monumentálního Kazatele (česky vyšel v letech 2004 a 2006), pojal tuto postavu jako regulérního psychopata, co rád vraždí všechny svině na tomto škaredém světě.
V překrásné knize sledujeme čtyři životní epizody Franka Castlea (Mstitele), které pro něj mají zcela zásadní význam. Sadistické peklo předem prohrané vietnamské války, kde se Frankovi dostane tajemného hlasu shůry nabízejícího uhašení žízně po krvi, dětství v Brooklynu ovládaném mafií a posléze konec světa, kde i přes nukleární katastrofu nalezne starý Mstitel oběti své pomsty…
Kresba je také úchvatná, od funkčního realismu Daricka Robertsona a Lewise Larosy po archaickou horečnatost Johna Severina. Po tomhle čtivu možná budete na škaredou úču házet až příliš drsný pohledy…


Co také stojí za přečtení, je loňský předvánoční BATMAN – DLOUHÝ HALLOWEEN i jeho stejnojmenné letošní pokračování, o které mi tu jde především. Stylová, řádně retro detektivka, kde náš oblíbený Netopýří muž, pilíř města Gotham, řeší mariánské spory, náklonnost k sexy Kočičí ženě a otázku, kde je morálka, etika a slušnost, když se zapletete se zločinem.
A to se stylovou kresbou Tima Salea (www.timsale1.com), který se mimo jiné podílí na TV seriálu Hrdinové ( www.hrdinove.webz.cz) a v tvůrčím tandemu s Jephem Loebem získal Cenu Willa Eisnera. Po Batmanově skvostném návratu na stříbrné plátno ve dvou snímcích Christophera Nolana se příběhy o hrdinovi a zachránci lidských životů pro hltající fandy opět stávají nedostatkovým zbožím.
Chlapci, teď už víte, co máte po vyučování dělat?



PUNISHER MAX:
OD KOLÉBKY DO HROBU





(Punisher MAX: Born 1-4, The Tyger, The Cell, The End)
Napsal Garth Ennis,
ilustrovali Richard Corben, Lewis Larosa, Darick Robertson, John Severin
Z angličtiny přeložil Šimon Španihel
Vydal BB Art (www.bbart.cz)
24. 6. 2009
240 stran







BATMAN – DLOUHÝ HALLOWEEN 2




(Batman – The Long Halloween 2)
Napsal Jeph Loeb, ilustroval Tim Sale
Z angličtiny přeložili Marek Baranyi a Pavel Švanda
Vydal BB Art (www.bbart.cz)
r. 2009
200 stran