Klasici krásné literatury binoklem karikaturisty

Klasici krásné literatury binoklem karikaturisty

Klasici krásné literatury binoklem karikaturisty

Pokud se na poslední chvíli připravujete ke zkoušce z literatury, určitě sáhněte po knize komiksového kreslíře Henrika Langea 90 klasických knih pro lidi v kalupu...

Pokud se na poslední chvíli připravujete k zářijové zkoušce z literatury, určitě sáhněte po knize komiksového kreslíře Henrika Langea 90 klasických knih pro lidi v kalupu – než padnete či propadnete.







„Rambo je vietnamský veterán, kterému hrábne.“




Vždy první a poslední věta knihy se čtyřmi černobílými minimalistickými obrázky a svérázným autorovým komentářem dosvědčuje, že Henrik Lange komentovaná veledíla světové literatury všech dob minimálně držel v ruce. Z oproštěné poznámky na poslední straně se však už nedozvíme, že sedmatřicetiletý Lange je švédský autodidakt, tj. samouk, ilustrátor a satirik působící mj. v sociálnědemokratickém listu Aftonbladet, a že v původním švédském vydání bylo ve vtipné zkratce recenzovaných knih osmdesát. Ale čemu se divit, když se český překlad pořídil z vydání anglického, kde je uvedeno devadesát knih? Především je kompendium Henrika Langea ukrutná sranda. Mimojdoucí kreslíř se ocitá přímo vprostřed literárního dění a zmůže se nanejvýš na údivná přitakání; ještě více je však Langeův komiksový knižní extrakt výtečnou mnemotechnickou pomůckou pro čtenáře, pro literáty, venkoncem pro všechny, kteří jsou věrni umění literatury a:


a) rádi se s knihou povalují ve stínu na dece
b) čtou pod stromem
c) neodtrhnou se od stránek ani ve vaně či na záchodě
d) samozřejmě přibalují knihu na cesty
e) usínají vprostřed noci s tváří v textu
f) čtou za chůze
g) nechají si předčítat od vnoučat
h) smolí do knih své poznámky
i) kreativně přestavují knihovnu dle momentálních rozmarů coby živoucí bytost
j) dokáží se na knihu naštvat a vedou s ní mlčenlivou polemiku, dokud si neučiní definitivní stanovisko
k) pro něž knihy mnohdy znamenají celý život
l) když se jim zdá, že žijí jako mnich, který měl mnoho knih a nevěděl, co v nich, učiní další z mnoha zásadních rozhodnutí
…a na další si už nemohu vzpomenout. Snad jenom na ty týdny z minulé zimy, které jsem proležel v mrazech pod peřinou na jedné samotě, a protože tam nebyla zapojená elektřina, četl jsem si s čelovkou (což mohu doporučit). Snad se brzy dočkáme i českého vydání Langeovy zbrusu nové publikace 90 klasických filmů pro lidi v kalupu, což sice studenti tak dobře neuplatní v hodinách literatury, na druhou stranu jako základ intelektuálských debat o symbolice Sedmé pečeti a vlivu Občana Kanea na současnou novinařinu by to nemuselo být špatné.






Henrik Lange:
90 KLASICKÝCH KNIH
PRO LIDI V KALUPU

Z angličtiny přeložil Petr Onufer.
Vydal Albatros Plus v roce 2009. Stran 192. V češtině vydání první.



















o autorovi tohoto článku:
VÍT KREMLIČKA
KRÁLOVNIN REGENT POESIE