Top téma:<br/>Čtyřlístek pod kůží forever!

Top téma:
Čtyřlístek pod kůží forever!

Top téma:
Čtyřlístek pod kůží forever!

Fejeton o věčném přátelství inspirovaném slavnými hrdiny Němečkova komiksu

Nevybavuju si, že bych jako malá odcházela z krámu se slzami v očích bez svého Čtyřlístku nebo že bych jím listovala a hltala jednu bublinu za druhou. Ale někdo mi o jistém panu Němečkovi a jeho zvířecích hrdinech asi říct musel – od mého jakživa to prostě byl všeobecný fenomén a já to brala jako daný fakt. Jinak by ona památná věta prošla jedním uchem dovnitř a druhým ven bez povšimnutí.


„Vždyť vy ste jak ze Čtyrlístku!“ zahlásila paní Poláčková, Ondrova maminka. Všichni zmlkli. Mezi Cyrilem, Honzou, Ondrou a mnou projela výměna nechápavých pohledů a ty zůstaly bez dalšího vysvětlení viset zpět na paní Poláčkové. Rozesmáli jsme se a celou záležitost přešli.
Až o pár dnů později, když jsem o prázdninách na chatě rozjímala na zápraží a pozorovala kluky, co zase kutí a vymýšlejí, mi ta slova opět zazněla v uších. No jo! A dokonce to sedí: Jeden je bedna a má všechno na háku. Druhý je borec, co se spálí, ale z chyb se poučí. Třetí je bavič a pro každou volovinu. Jak by to jejich řádění vypadalo bez ženského dozoru, si ani nedokážu představit!
Pak večer, když se probíralo, jak to s tím naším čtyřlístkem vlastně je, a obsazovaly se role, nebyli všichni spokojeni a nadšeni. O mě nešlo, já měla úlohu jasnou. Ale o Myšpulína byla rvačka! I když bylo podle mého již od začátku jasné, kdo se tohoto nelehkého úkolu zhostí, snažili se chvíli z Myšpulína udělat roli putovní. Z toho ovšem záhy sešlo. Vzhledem k připomínkám, poznámkám, vzájemným obviňováním, urážkám a charakterovým rysům v dané, místy až vyhrocené situaci začalo být vše jasné. Brzy jsme se se svými úlohami seznámili a za těch několik let si na ně pak zvykli. Už jen ten domeček v Třeskoprskách mít...

To jsme se pak zase jednou sešli a najednou tu byl nápad, spíše výzva: necháme si to naše kamarádství potvrdit navždy! Tuším, že vítr vál opět od Poláčků.
Netrvalo dlouho a Ondrovi se přes rameno rozpínal inkoustový čtyřlístek. Nemohla jsem ho v tom nechat. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a moje Fifinka, rovněž v podobě tetování, byla na světě.
No počkejte, až jí taky bude čtyřicet!

To čtyřlístkovský přátelství se nám každopádně vrylo až pod kůži! Doslova! Forever!




AUTORKA JE V SOUČASNOSTI STUDENTKOU LITERÁRNÍ AKADEMIE



Související články:

TOP TÉMA:
CHŘUST, ŇAF, RUMC, ČTYŘLÍSTKU JE ČTYŘICET
(Milan Tesař – Reflex online, 20. 5. 2009) – v článku mimo jiné naleznete i reprodukce titulních obálek dvou úplně prvních sešitů Čtyřlístku z roku 1969





TOP TÉMA:
KOCOUR, FENA, ZAJÍC, PRASE – ČTYŘLÍSTEK!
(Daniel Chaloupka – Reflex online, 21. 5. 2009) – o tom, že Čtyřlístek je sice už svou komiksovou podstatou brak, ale kvalitní...




Jaroslav Němeček / foto: Petr Jedinák (Reflex)
TOP TÉMA:
ČTYŘLÍSTKU HROZIL KONEC NĚKOLIKRÁT
rozhovor Reflexu s duchovním otcem a kreslířem slavného dětského komiksu Jaroslavem Němečkem
(Ondřej Šturma – Reflex online, 23. 5. 2009)





Všechno možné i téměř nemožné o Čtyřlístku najdete na stránkách KNIHOVNIČKA ČTYŘLÍSTEK a také na oficiálních stránkách CTYRLISTEK.CZ.