Přijíždějí eko-Radiohead

Přijíždějí eko-Radiohead

Přijíždějí eko-Radiohead

Rockové kapely se rády angažují v ekologii, Radiohead ale přešli od slov k činům a vydali se na „zelené“ turné.
V neděli 23. srpna dorazí do Prahy na holešovické Výstaviště.

Rockové kapely se rády angažují v ekologii, Radiohead ale přešli od slov k činům a vydali se na „zelené“ turné. V neděli 23. srpna dorazí do Prahy na holešovické Výstaviště.


Existuje snad jen jediná rocková kapela, na které se shodnou nostalgičtí třicátníci i čtyřicátnící, rozervaní a zmatení dvacátníci i osvícenější internetová omladina. Jmenuje se Radiohead a svět se o ní poprvé dozvěděl v roce 1992 díky hitu Creep. A protože to jsou moc chytří kluci, brzy pochopili, že být populární není jen svazující krunýř, ale také skvělá možnost jak podrobovat fanoušky ambiciózním pokusům. Hudebním i těm nehudebním. Ať už ale udělají jakýkoliv stylový přemet, fans stojí pořád věrně při nich.

Před Radiohead je třeba smeknout hned několikrát, a to nechme stranou jejich několikanásobné držitelství Grammy. Hudebně málokdy vstupují dvakrát do stejné řeky a výsledkem jsou např. jejich revoluční albové počiny OK Computer (1997) či Kid A (2000), které dokázaly rozšířit paletu světového indie rocku o postupy experimentální elektroniky nebo třeba free jazzu. V druhé polovině naší dekády se jejich originalita trochu utlumila a vydali poněkud střízlivější desky, pořád si ale udržují vysokou kvalitu.

Svoji revolučnost přesunuli do mimohudebních sfér. Jejich internetový fígl „zaplať kolik chceš“ s albem In Rainbows (2007) se dost možná dokonce zapíše do dějin ekonomie. Radiohead s ním navíc dobrovolně opustili svět velkého hudebního byznysu. Od této chvíle se už jejich kariéra řídí jen vlastními pravidly. Tento měsíc zpěvák kapely Thom Yorke prohlásil, že už nebudou vydávat klasické dlouhohrající desky. Proč ne? Jsou to přeci Radiohead a ti si můžou dělat, co chtějí!


Eko-turné
V souladu se svým přesvědčením, že nic není nemožné, se Radiohead rozhodli přeměnit obvyklé mentorství rockových kapel o ekologii v zelenou praxi. „Jsou určitě první kapela, která si zadala vědeckou studii o dopadu jejich turné na životní prostředí,“ říká Jiří Sedlák, tiskový mluvčí agentury Charm Music, která koncert pořádá. Rider (neboli seznam smluvních požadavků kapely), který mi ukazuje, do posledních detailů řeší, jak minimalizovat ekologickou zátěž jejich vystoupení.

Jen namátkou: kapela zásadně používá energeticky šetrná světla technologie LED, vyžaduje agregáty, které poběží na bionaftu a v areálu Výstaviště se bude pivo a ostatní nápoje čepovat jen do omyvatelných a zálohovaných kelímků. Radiohead zacházejí i do takových detailů, že místo papírových ubrousků požadují v zákulisí látkové, které pak půjdou snadno vyprat. Samozřejmě s pomocí ekologicky šetrných pracích prášků.

„Podle zprávy, již si nechali vypracovat, vzniká nejvíce škodlivého CO2 při dopravě fanoušků,“ vysvětluje Sedlák. „Proto zásadně koncertují v blízkosti center, kam se dá dojet městskou dopravou.“ Anebo na bicyklu. Pořadatelé proto ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat před pražským Výstavištěm instalují velkokapacitní úschovnu kol. Na webu ZDE si také pro cestu do Holešovic můžete najít ideální cyklotrasu.

Hudební událost roku? Tentokrát doopravdy!
Brblalové možná namítnou, že nejekologičtější turné je žádné turné. Jistě. Nicméně poslouchat Radiohead z počítače a třídit přitom doma odpadky by nebyla taková zábava. Vidět a slyšet Radiohead naživo totiž bude znamenat hudební zážitek na celý život. Za to ručím.

Zvlášť když otřepaný slogan hudební událost roku je tentokrát beze zbytku pravdivý. Jednoznačně už jen proto, že ze všech velkých světových jmen, která u nás letos koncertují, jsou Radiohead v našich končinách tím nejvzácnějším. Představí se v Česku totiž vůbec poprvé!








RX TIP – megakoncert:

RADIOHEAD (Anglie), support:MODERAT (Německo)
Výstaviště Incheba Expo – Bruselská cesta
Praha 7 – Holešovice
V neděli 23. srpna 2009, od 18ti hod., areál zpřístupněn od 16ti hod.
Vstupné:
Zóna 1 – 1.740,- Kč – VYPRODÁNO!
Zóna 2 – 1.410,- Kč – stále v prodeji
Zóna 3 – 1.090,- Kč – stále v prodeji

(ceny jsou uvedeny včetně distribučních poplatků)









Studijní materiál – ochutnávka:


z alba Pablo Honey (1993)






singl (1994)







z alba The Bends (1995)






z alba The Bends (1995)







z alba O.K. Computer (1997)







z alba O.K. Computer (1997)






z alba O.K. Computer (1997)







z alba Kid A (2000)






z alba Kid A (2000)






z alba Amnesiac (2001)






z alba Amnesiac (2001)






z alba Amnesiac (2001)







z alba Hail To The Thief (2003)






z alba Hail To The Thief (2003)






z alba Hail To The Thief (2003)








z alba In Rainbows (2007)







Související:
10 LET NAPSTERU ANEB INTERNET „ZKÁZOU“ HUDEBNÍHO PRŮMYSLU          /         RX podcast
(Karel Veselý / Radio Wave / Reflex.cz, 25. 6. 2009)
VIDEOZEĎ: OD ELVISE K LAPTOPŮM
RADIOHEAD základními představiteli britpopu, pusťte si další... a diskutujte o hudebních škatulkách!            (Reflex.cz, 11. 6. 2009)