Vzpoura proti přírodě

Vzpoura proti přírodě

Vzpoura proti přírodě

...dopadla tak, jak musela. Vzbouřenec Michael Jackson předčasně zemřel na selhání srdce. Tak, jako zemře každý, kdo se postaví přírodě či Bohu, jak kdo chce.



Svou totální přestavbou vlastního těla a změnou barvy pleti jakoby Michael Jackson říkal: Bůh je mrtev! Jak se nyní ukazuje, On mrtev není, a naopak říká: Jackson je mrtev. Jinak to ani dopadnout nemohlo.
Nechci pitvat zpěvákovy důvody, které ho vedly k privátní vzpouře proti tomu, jak byl stvořen. Jeho biografické knihy mluví o těžkém dětství, o tyranském otci a spoustě dalších důvodů. Bez ohledu na ně se však zpěvák svou totální přestavbou sebe sama postavil přírodním zákonitostem a od prvního okamžiku, kdy začal se svými plastickými operacemi a vybělováním kůže, bylo jasné, že to nemůže dobře dopadnout. A nedopadlo.
Člověk – i kdyby ho k tomu intrapsychické tlaky tlačily sebevíc – prostě nemůže popřít a potlačit sebe sama. Může to, jako to dělal Jackson, zkoušet – ale za strašlivou cenu. Nejsme stavěni tak, abychom se mohli vymknout našim vrozeným determinantám. A pokud to za cenu obrovských finančních nákladů a utrpení zkusíme, nutně končíme předčasnou smrtí jako popový idol, který včera odešel.



Další články autora najdete v rubrice Z ÚHLU POHLEDU PLACATÉ ŽELVY (Reflex.cz)


K tématu – MICHAEL JACKSON 1958–2009:


Honza Dědek: MICHAEL JACKSON ŽIJE
(Reflex online, 26. 6. 2009)






Ondřej Formánek:
MICHAEL JACKSON MĚL VČERA SEN...
(Reflex online, 29. 6. 2009)








Jan Šibík: SMUTEK NA HOLLYWOOD BOULEVARDU - zhlédněte video
a fotogalerii našeho reportéra přímo z truchlícího Los Angeles. (Reflex online, 29. 6. 2009)