Za legračním podivínem<br/>...třeba do Švanďáku

Za legračním podivínem
...třeba do Švanďáku

Za legračním podivínem
...třeba do Švanďáku

KULTURNÍ TIP REFLEXU: Osobitý divadelní a filmový herec Jiří Schmitzer prý na nic nemá čas. Občas si ho ale přece jen udělá a střihne si roli (anti-)trubadúra.

Žárlivý Francin, mladý Kroupa, férový Kanda. Pan Tečka. Nejlepší paragán mezi českými herci.
Herectví je jeho povolání. Ale ve volném čase si Jiří Schmitzer (59),
ač mimo jeviště nesmírně plachý muž, dělá radost sobě i publiku, tedy veřejně, coby písničkář. Třeba teď, dokonce čtyřikrát za duben. On a jeho rozladěná kytara, folk s bigbeatovým drivem. Duchovní otec všech těch Xavierů Baumaxů a Xindlů X. Vždycky stál mimo kategorie - se zažloutlými prsty, v zelené kšiltovce a bundeswehrové bundě.


Přesně jak napsal před lety v souvislosti se Schmitzerovým albem Bouda v reflexní recenzi Milan Tesař: „Tento pán je Mefisto, ponoukávač, co staví svou katedrálu z krásných obrazů i banalit, chvíli se skřetí, chvíli moralizuje. Posluchač může cosi namítat, chtít na chvíli vyskočit ze Schmitzerova Šílenstvíčka, avšak drtivá hmota jeho písní, mezi nimiž by si vybrala mladá zlá punková kapela i Bob Dylan, ho bez milosti zavalí. Schmitzer není dokonalý básník, kytarista ani zpěvák, netouží po vybroušeném tvaru, a přesto je síla nehledanosti, nekalkulu a přeplnění tím nejhezčím na sugestivní poetice herce z Ypsilonky, když hudbí.“ Platí to stále!
A v tom to právě je! Takto začínal jako mejdanové osvěžení a skončil před vyprodanými sály. Jeho „pódiový projev“ se však nijak nezměnil. A to je dobře!

Tip Reflexu: KONCERT – JIŘÍ SCHMITZER
čt 09. 04. 2009 ŠVANDOVO DIVADLO, Praha
so 11. 04. 2009 WOKO, Jablonec n./Nisou
st 15. 04. 2009 MUSILKA, Brno
so 25. 04. 2009 PITCH KLUB, Chrudim



Foto
Připomeňte si Jiřího Schmitzera
v rozhovoru Honzy Dědka ŽIVOT KIKSŮ
v Reflexu 45/2008




RX hudební ukázka - tuto píseň od Jiřího Schmitzera však naživo zřejmě nikdy neuslyšíme. Sám tak činit totiž už odmítá ...