mnaga a zdorp

mnaga a zdorp Zdroj: Marek Jelínek

Frontman kapely Mňága a Žďorp při obhlídce střechy jedné z budov brněnských trojčat
Loňský koncert ze střechy valmezského hotelu Apollo
Na první koncertě Jarní online šnůry vystoupil i Čechomor
3
Fotogalerie

Hlavně nebýt přízemní: Mňága a Žďorp zahraje spolu s Mekym na střeše brněnských trojčat

Přestože hudební festivaly jeden po druhém ruší letošní ročníky a kultura spíš, než že by žila, živoří, kapela Mňága a Žďorp se rozhodla nepodléhat blbé náladě. Hraje jako by vir nebyl. Týden co týden oprašuje texty i akordy písní ze svých čtrnácti studiových alb, aby je na sobotních koncertech zazpívala fanouškům. V rámci Jarní online šňůry už „odjela“ čtyři koncerty a dalších sedm jich má před sebou. Mezi nimi i ten, na který si jako hosta pozvala Mekyho Žbirku, a vystoupí s ním na střeše brněnských trojčat.

Ještě vloni prohlašoval frontman Petr Fiala, že Mňága a Žďorp je poslední kapelou, která nehrála na střeše. O tenhle status je paradoxně připravila až první vlna pandemie, během které vystoupili na střeše valašskomeziříčského hotelu Apollo. Tehdy si šestice muzikantů vynosila nástroje a aparaturu do 11. patra. V sobotu 24. dubna je tenhle zápřah čeká téměř na den přesně. Jen to „potáhnou ještě vejš“. Doslova. Skupina si totiž zazpívá na střeše brněnských trojčat. A stejně jako na všech ostatních vystoupeních, ani na tom v šestašedesáti metrech nad moravskou metropolí nebude chybět host – tentokrát Meky Žbirka.

„Každej stream je úplně jinej. Oproti loňsku jsme zlepšili zvuk i světla. Je to divná doba, kdy pořádně nevíme, co se vlastně děje. Takže se snažíme, abychom si náš vlastní mikrokosmos udrželi tvůrčí, veselej a aktivní. Je s tím mraky práce, ale to je to, co chceme. Jsme teď prostě do června každou sobotu na internetovém turné,“ říká Petr Fiala. Ten už se štábem internetové televize Mall.tv, která přenos zajišťuje, vyrazil na obhlídku pódia v 18. patře kancelářského komplexu Šumavská Tower. „Nevím, proč nedokážeme sedět na zadku a furt musíme vymejšlet všelijaký bláznivý nápady, a ještě ke všemu je pak uskutečňovat. Asi je to náš úkol, nebo co. Ovšem neuvěřitelný a skvělý je, kolik lidí nám s tím uskutečňováním pomáhá. Musíme jim všem poděkovat,“ dodává zpěvák.

Podívejte se, jak to Mňáze a Žďorp hrálo na střeše vloni:

 

Ještě než kapela rozezvučí jednu z nejvyšších brněnských budov, kterým se krátce po dostavbě newyorského Světového obchodního centra v roce 1972 začalo přezdívat „brněnská trojčata“, připomene si s hostujícím Lukášem Pavláskem skladby z desky Takže dobrý. Koncert bude k vidění na live.mnaga.cz po zakoupení lístku. Ty jsou k dostání na shop.mnaga.cz. Online koncert ze zkušebny stojí 149 Kč, spešl ze střechy 349 Kč. Skalní fanoušci si můžou koupit permanentku za zvýhodněných 1200 Kč, která platí na všech sedm nadcházejících sobotních večerů.