REFLEKTOR: Předvánoční

REFLEKTOR: Předvánoční

REFLEKTOR: Předvánoční

Pouhé dva filmy, ale oba mají šťávu. Jak přelomový vesmírný opus, tak i rozverná jednohubka s Ellen Page na kolečkových bruslích. Povedená předvánoční podívaná.
AVATAR - VYFIČ!

Pouhé dva filmy, ale oba mají šťávu. Přelomový vesmírný opus i rozverná jednohubka s Ellen Page na kolečkových bruslích se povedly. AVATAR - VYFIČ!




Premiéry 17. 12. 2009



AVATAR
USA 2009
Režie: James Cameron
Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Sigourney Weaver ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
166 minut


Dvanáct let se čekalo na návrat jednoho z nejdůležitějších režisérů druhé poloviny 20. století. A už teď, pár hodin po premiéře, je zjevné, že comeback režiséra Titanicu a Terminátorů Jamese Camerona se rovná události roku.

Jeho vesmírná variace na Tanec s vlky nebo Pocahontas proti sobě staví dobyvačné lidi a spanilé modré bytosti z kmene Na´vi, které se na měsíci Pandora ještě neodstřihly od přírody. Teď jim po kytičkách šlape a do stromů šťouchá hamižná polovojenská společnost. A schyluje se k boji, v němž bude mít rozhodující slovo člověk, který zběhl na druhou stranu…

Avatar došel v digitálním kouzelní nepochybně nejdál v celé historii kinematografie. Stvořil z jedniček a nul skutečné postavy, zasadil je do úžasného prostředí vzdáleného měsíce a v nich vypráví pohádkový příběh o tom, že příroda a láska vždycky zvítězí nad výbušninami a nenávistí. Jedinečná podívaná oslňuje smysly. A podsouvá audiovizuální lákadla „nové generace“.

Aby je divák plně nasál, hýbe se před ním přehledná archetypální story, jak vystřižená z velkofilmů devadesátých let. Žádné zvraty, žádná překvapení, ani žádné převratné myšlenky, jen soudržný vhled do svérázného společenství z dalekého, harmonického světa. Technologická revoluce je zkrátka navěšena na průzračné nitro - v tak přehledné formě, aby se šlo nadchnout pro každý jeden jediný její detail.




VYFIČ!
USA 2009
Režie: Drew Barrymore
Hrají: Ellen Page, Kristen Wiig, Drew Barrymore, Juliette Lewis ad.
Distribuce v ČR: HCE
111 minut


Milý, byť výrazně subtilnější zážitek skýtá i svěží „dramedie“ Vyfič!. Nepříliš uznávaná herečka Drew Barrymore na svůj režijní debut sice neuvalila tolik peněz ani energie, jako tvůrci Avatara, přesto velice podobně našla klíč k úspěchu v minulosti a v ověřených žánrových vzorcích.

Historka o obyčejné holce (Ellen Page), které se zalíbily drsné závody na kolečkových bruslích, je celá pojatá velmi retro. A umně pracuje s klišé sportovních filmů. Vyfič! má díky tomu zcela jedinečnou atmosféru, zároveň nostalgickou a zároveň dostatečně živou na to, aby v ní mohl člověk najít vyspělý pohled na útrapy mladých děvčic.

Tak jako nemusí být režijní talent přímo úměrný tomu hereckému, nemusí být ani inteligence filmu odvislá od věku jejího cílového publika. Holt se teenagerům může pro jednou podstrkovat i přesvědčivá, opravdová a vlastně dost chytrá oddychovka. Tahle jistá holčičí jízda je navíc přesně tak lehce rebelská, jako její autorka. A to je sympatické.







Sledujte rubriku FILM / TV