REFLEKTOR: Rošťáci

REFLEKTOR: Rošťáci

REFLEKTOR: Rošťáci

Kina jsou narvaná. Týden před filmovou událostí roku (ano…Avatar) se domácí multiplexy zaplní díky Filmánii a&#160jednotnému, padesátikorunovému vstupnému. MIKULÁŠOVY PATÁLIE - SAMEC

Kina jsou narvaná. Týden před filmovou událostí roku (ano…Avatar) se domácí multiplexy zaplní díky Filmánii a jednotnému, padesátikorunovému vstupnému. MIKULÁŠOVY PATÁLIE - SAMEC




Premiéry 10. 12. 2009



MIKULÁŠOVY PATÁLIE
Francie 2009
Režie: Laurent Tirard
Hrají: Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Vincent Claudie ad.
Distribuce v ČR: HCE
91 minut


Distributoři nasazují do časů Filmánie obvykle méně průrazné tituly. MIKULÁŠOVY PATÁLIE jsou velmi příjemnou výjimkou. Slavná literární předloha je předurčuje ke komerčnímu úspěchu, adaptace se navíc povedla, takže z kinosálů budou tenhle týden odcházet dvojnásobně spokojení diváci – ušetří, a ještě schytají vkusnou dávku pozitivní energie.

Filmové Mikulášovy patálie vyzobávají motivy z celé řady povídek René Goscinnyho, a velice šikovně je taví v soudržný výsek ze života mladých vejlupků. Je až dojemné, jak se adaptaci podařilo vybavit všemi povinnými součástmi – dětskou naivitou, klučičím rošťačením i rázovitými postavičkami dospělých.

Pochopitelně nejde o striktní převod, ten by beztak prošel jen v nějaké extra stylizované komiksové formě. Duch díla se ovšem importovat podařilo, což samo o sobě zaslouží uznalé poplácání. Filmové patálie jdou za svým cílem možná malinkou oklikou, přesto dorazí… od zábavně typizované bandy mladých lumpů se prohrabou až k poetické oslavě rodiny a dětství.

Rodiče na konci pohladí Mikuláše, filmaři pohladí diváka. A obejde se to bez vlezlosti, diblíkování a komediální křeče. Malý zázrak, hodný doporučení.




SAMEC
USA 2009
Režie: David Mackenzie
Hrají: Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva ad.
Distribuce v ČR: Bioscop
97 minut

I hlavní hrdina amerického nízkorozpočtového paskvilu SAMEC je tak trochu rošťák. Bohužel přerostlý, a proto značně otravný. Sladkou tvářičkou jej vybavil bývalý moderátor z MTV (a doufejme, že brzy i&#160bývalý herec) Ashton Kutcher. Jeho hrdina je krásný a jako takový má volný přístup do všech klínů v Los Angeles.

Dny tráví tím, že obšťastňuje všemožné paní a slečny. První polovinu filmu zuřivě souloží se zámožnou čtyřicátnicí – blonďatá herečka Anne Heche, paradoxně slavná lesbička, se díky tomu dočkala po delší době výraznější role; její atraktivita se ale měří jen na počet detailů na nahé tělo a na polohy, které se svým milencem stihne vystřídat.

Mladý nabíječ bohužel prokládá sex jen dalším sexem, takže když Samec v druhé polovině náhle zromantizuje, nelze ho brát seriózně. Asi jako kdyby vám někdo začal v půlce BDSM porna předčítat z Hegelových sebraných spisů. Vlastně ne, to je příliš lichotivý příměr. V něm by totiž herci uměli opravdu hrát své role a velká slova, odčítaná z díla slavného filozofa, by dávala nějaký smysl. Ani jedno z toho v Samcovi nehrozí.


V kinech se zjevuje i nezávislá Dvojka, chválená v tištěném Reflexu, a&#160tápavé české drama Stínu neutečeš .







Sledujte rubriku FILM / TV