REFLEKTOR: Teror

REFLEKTOR: Teror

REFLEKTOR: Teror

Chaos Reigns! Aneb dvě názorné ukázky toho, proč rozhodně nehledat v lesích lásku, ani cestu k domácímu štěstí.
ANTIKRIST - TWILIGHT SÁGA: NOVÝ MĚSÍC

Chaos Reigns! Aneb dvě názorné ukázky toho, proč nehledat v lesích lásku, ani domácí štěstí.
ANTIKRIST - TWILIGHT SÁGA: NOVÝ MĚSÍC




Premiéry 26. 11. 2009



ANTIKRIST
Dánsko / Německo / Francie / Švédsko 2009
Režie: Lars von Trier
Hrají: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg ad.
Distribuce v ČR: Artcam
100 minut


Věčný provokatér Lars von Trier znovu udeřil. Média před jeho novinku postavila káru zvanou „kontroverze“ a Trier má už co dělat, aby ji opět zvládl odtlačit. Na jeho depresivní nálož už je místy nahlíženo jen jako na TEN FILM, kde se ejakuluje krev, řeže se do pohlavních orgánů a masturbace je standardním dramatickým prvkem. Sled výjevů, „které jste nikdy nechtěli vidět v kině“, vlastně odvádí pozornost od podstaty filmu samotného.

A odvádí od něj i zkušenosti s Trierovou poslední tvorbou. Dánský buřič proslul svými manipulacemi s divákem a dotahováním svých konceptů ad absurdum (viz Tanec v temnotách, Dogville i „strojem natočená“ komedie Kdo je tady ředitel?). Trier umí svoje publikum snadno zmrazit, rozesmát i&#160rozplakat, i když je za oponou cítit jeho cynický škleb. Málokterý režisér diváky tak rád sráží na úroveň laboratorních myší - a experimentuje na nich i tentokrát, a to s archetypálním psychothrillerem o ďábelských silách v&#160ženském těle.

Manželský pár, rozvrácený smrtí syna, se pokouší najít duševní rovnováhu uprostřed přírody. Nekoná se ale žádný návrat k čistotě a přirozenosti, Trier naopak své postavy vrhá do hvozdu, v němž jako by každý kořínek a každá tráva požíraly racionálně myslícího civilizovaného člověka. Zprostředkovaně konzumují jeho duši, přímo pak jeho tělo. Na plátně se odehrává živočišná destrukce lidských schránek, která sice mísí všemožné inspirační zdroje a&#160vzájemně překrývá různé interpretační roviny, v jádru ale zůstává rozborem šílenství na ryze pudové a nemilosrdně fyzické bázi.

Antikrista oproti předchozím Trierovým filmům sráží jakási monotónnost a&#160jednostrunnost. Teror vůči postavám na filmovém plátně se ovšem díky tomu může přelít v ještě intenzivnější teror vůči divákům v kinosále.


TWILIGHT SÁGA: NOVÝ MĚSÍC
USA 2009
Režie: Chris Weitz
Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner ad.
Distribuce v ČR: SPI
130 minut


Jednoznačně největší hit podzimu se rozlezl i mezi Chebem a Ostravou, takže v multiplexech očekávejte zvýšený počet roztoužených dívenek. Komerčně veleúspěšné Stmívání dostalo pokračovatele – a tvůrci už ví, že jejich fanouškovská základna je natolik obrovská, že si můžou dovolit cokoliv.

Chlapci pobíhající po lese „nahoře bez“ jsou v Novém měsíci naprostou samozřejmostí, nikdo se ani nepozastavuje nad upíry vegetariány a jejich prapodivnými milostnými způsoby. Fanynky knihy prostě dostaly další adaptaci svého oblíbeného dívčího románu - tentokrát dějově snad ještě prázdnějšího - jenž lásku líčí tím cudněji a zdlouhavěji, čím osudověji má vyznít.

Hororové kulisy jsou v Twilight zcela zbavené své podstaty. Sterilizace je maximální. Upíři a vlkodlaci se mění v modýlky, co se co chvíli obnažující pro potěchu estrogenového davu. Milovat je budou asi vážně jen čtenářky. Nový měsíc totiž klesá hlouběji, až pod úroveň snesitelné hollywoodské rutiny. Co do nezáživnosti jasně vede, přitom už ukníkané Stmívání vyhnalo „index otravnosti“ poměrně vysoko. Dospělý divák nepoznamenaný knihou by na něj rozhodně neměl lézt. Ani na vlastní nebezpečí.


Do kin jde pochopitelně i jeden z nejvýraznějších českých filmů roku 3&#160sezóny v pekle (recenzi nalistujete v tištěném Reflexu č. 48), plus nevýrazný animák Astro Boy. Do klubů se narychlo dostává i portrét slavného lháře, pardon, báječného fotbalisty Maradona by Kusturica. V&#160některých kinech bude k nalezení i rastafariánská dokumentární seance One Love od českého režiséra Petra Zahrádky.



K tématu:


Honza Dědek: DCERA SKANDÁLŮ (Tištěný Reflex, 20. 10. 2006)
Její matka Jane Birkinová se narodila v Anglii; zdědila po ní dlouhé, nepoddajné vlasy, štíhlou postavu, jemnou krásu, perfektní angličtinu a&#160herecký talent. Otec Serge Gainsbourg jí odkázal výrazný židovský nos, francouzský přízvuk a pěvecké nadání. CHARLOTTE GAINSBOURGOVÁ (35) byla ještě dítě, když začala hrát a zpívat, v klipu k duetu Lemon Incest leží v posteli a tatínek ji něžně hladí a objímá; byl z toho skandál - stala se slavnou, než si to stačila uvědomit. Nedivím se, že ta zajímavá dívka je plachá, nervózně si mne ruce, mluví potichu a snaží se svůj pohled schovat někam pod koberec kavárny pařížského hotelu. Neměla to v životě lehké ... Usměje se. Pak zavrtí hlavou: „Měla jsem snadný život ... Většinou.“

Klára Kolářová: MY HOLKY A NAŠE ROMÁNKY (Reflex.cz, 7. 10. 2009)
„Být ženou je samo o sobě těžké, ale muži jí tento úděl ještě ztrpčují,“ poznamenal americký prozaik a pedagog první poloviny 20. století John Erskine. Nedá se však věřit všemu, co napíše kdejaký klasik. Úděl ženy není úplně k zahození. I o tom se nás odmala pokoušejí přesvědčit dívčí romány.







Sledujte rubriku FILM / TV