REFLEKTOR: Předvánoční poučení

REFLEKTOR: Předvánoční poučení

REFLEKTOR: Předvánoční poučení

Po mizerném filmovém výběru za září a říjen v českých kinech houstne konkurence. Hned šest nových titulů jde do distribuce, zastavme se podrobněji nad tou návodnější trojicí z nich.


VÁNOČNÍ KOLEDA 3D - CTIHODNÝ OBČAN - PARANORMAL ACTIVITY




Premiéry 20. 11. 2009



VÁNOČNÍ KOLEDA
USA 2009
Režie: Robert Zemeckis
Hrají: Jim Carrey, Gary Oldman, Robin Wright Penn ad.
Distribuce v ČR: Falcon
96 minut

Těžko říct, co vede průkopnického režiséra k tomu, aby zainvestoval 200 milionů dolarů do adaptace krátké povídačky Charlese Dickense. Má-li být podána věrně, pak musí vždycky mít rozměr řídké báchorky, kterou si člověk stihne odvyprávět v jedné větě, pronesené o pauze mezi dvěma písničkami na CD s výběrem nejznámějších českých koled.

Nový rodinný blockbuster Roberta Zemeckise (Forrest Gump, Návrat do budoucnosti I - III) takto stroze konstatuje, že Ebenezer Vydřigroš (jedna z&#160několika rolí Jima Carreyho) byl lakotným sobeckým lumpem, který se víc staral o naditou peněženku, než o bližní své. Proto jej navštívili postupně čtyři duchové a navedli jej na správnou cestu.

Proměna skrblíka v dobráka s otevřeným srdcem by vydala klidně na kraťas; kvůli prostotě svého poselství neobstojí ani v době ekonomické krize, kde se jakékoliv hořekování nad hamižností „vrchnosti“ dostává do nového kontextu. Naštěstí Zemeckis většinu filmu diriguje jako líbezně strašidelný čardáš, plný divokých kamerových průletů a hororových výjevů, u nichž si budou děcka schovávat hlavu do kyblíku s popcornem. Navíc 3-D formát a technologie převodu živých herců do animovaného prostředí jsou o&#160krok dál, takže postavy dýchají o poznání věrohodněji než „voskové figuríny“ z režisérových předchozích projektů Beowulf a Polární Expres. Na jednohubku pro předvánoční čas to stačí.



CTIHODNÝ OBČAN
USA 2009
Režie: F. Gary Gray
Hrají: Gerard Butler, Jamie Foxx, Leslie Bibb ad.
Distribuce v ČR: HCE
108 minut


Americký thriller s Gerardem Butlerem (z 300: Bitva u Thermopyl) poukazuje na absurditu amerického právního systému. Hlavnímu hrdinovi dva vrahouni zabili manželku a dceru, přesto se jednomu z nich podařilo vyváznout od soudu bez trestu. Ideální důvod pro to vzít spravedlnost do vlastních rukou a prostřednictvím jednoho velmi sofistikovaného plánu zjednat nápravu.

Filozoficko-morální aspekty zajímavého námětu Ctihodný občan bohužel rychle opouští, zůstanou mu jen dva znesvářené výklady spravedlnosti, z&#160nichž každý je ve své podstatě pravdivý. Myšlenkové podhoubí je ale brzy zválcováno efektním thrillerovým materiálem, o jehož nelogičnosti a&#160přehnanosti by šlo vyprávět hodiny.

Rozjezd tedy obnáší tepání do absurdity justičního systému, ze kterého by se měli poučit zákonodárci, právníci a soudci všech zemí. Dojezd je spíš zosobněním absurdity hollywoodské továrny na scénáře, jejíž produkty nemusí moc dávat smysl, hlavně když je v nich prostor pro napětí se špetkou akce.

PARANORMAL ACTIVITY
USA 2007
Režie: Oren Peli
Hrají: Katie Featherston, Micah Sloat, Randy McDowell ad.
Distribuce v ČR: Intersonic
86 minut


Jak z hovna uplést bič! Pardon za expresivní příměr, hororová senzace letošního podzimu si jej ovšem zaslouží. Její strůjce Oren Peli pořídil před dvěma lety (!) na digitální kameru jednoduchý horor o démonech, kteří terorizují jeden páreček v jejich novém domě. Rádoby autentický záznam drsných událostí rozhodně nedosahuje intenzity Záhady Blair Witch, nebo virtuozity formálně spřízněných snímků [REC] a Monstrum.

Jak by mohl, když stál pouhých patnáct tisíc dolarů! Jenže podařilo se mu vystrašit pár diváků na hororových festivalech, a pak hlavně zaujmout Stevena Spielberga, který v pozadí zaštiťoval originální, ve svém důsledku navíc monstrózně efektivní marketingovou kampaň.

Z nudného filmu, který mechanicky střídá nezajímavé scény ze dne s&#160houstnoucí atmosférou v noci, tak byl vyroben megahit, jehož tržby už přesáhly sto milionů dolarů. Budiž to lekcí pro experty z filmových studií – nezáleží na investovaných nákladech, ani na kvalitě filmu. Důležité je pouze najít neokoukaný klíč ke kampani, prosadit se a zaujmout v téhle éře všemocného marketingu. S trochou nápadů a štěstí se dá milionový fenomén zjevně vyrobit i z nuzného snímku s pár mrazivějšími momenty. Bohužel… bohudík?



Do kin je dále uváděn „famácký“ dvojprogram složený ze středometrážních snímků Bába (oceněna v Cannes) a Druhé dějství. Českou kinematografii zastupuje i retro Zemský ráj to napohled, které zle naložilo s chváleným scénářem Terezy Boučkové (více píše Darina Křivánková v tištěném Reflexu). Poslední premiérou týdne pak je průměrná romance Zakletý v&#160čase o muži, který proti své vůli putuje napříč časovým kontinuem.










Sledujte rubriku FILM / TV