REFLEKTOR: Čekání na Nový měsíc

REFLEKTOR: Čekání na Nový měsíc

REFLEKTOR: Čekání na Nový měsíc

Minimálně na tři týdny ovládne světová kina druhý díl ságy Twilight s podtitulem Nový měsíc. Než se ale roztoužení upíři ujmou vlády (až o posledním listopadovém víkendu), můžete si užít jejich podnětný předvoj. AŤ VEJDE TEN PRAVÝ - 2012

Minimálně na tři týdny ovládne světová kina druhý díl ságy Twilight s podtitulem Nový měsíc. Než se ale roztoužení upíři ujmou vlády (až o posledním listopadovém víkendu), můžete si užít jejich podnětný předvoj.




Premiéry 12. 11. 2009



AŤ VEJDE TEN PRAVÝ
Švédsko 2008
Režie: Tomas Alfredson
Hrají: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl ad.
Distribuce v ČR: Cinemart
106 minut

Duše zmámené milostným příběhem Edwarda a Belly ze Stmívání můžou prozřít. Díky chytré taktice distribuční společnosti Cinemart se lze v přítmí kinosálu – tedy v prostředí v tomto případě zcela nezbytném – seznámit s&#160rok a půl starým upírským hitem švédského režiséra Tomase Alfredsona.

Minimálně na tři týdny ovládne světová kina druhý díl ságy Twilight s&#160podtitulem Nový měsíc. Než se ale roztoužení upíři ujmou vlády (až o&#160posledním listopadovém víkendu), můžete si užít jejich podnětný předvoj.

Ať vejde ten pravý zapouští upírskou mytologii do mrazivých a neútulných 80. let, v nichž Švédsku vládnou matné barvy a svetry z kousavé příze. Šikanovaný školák Oskar se tu seznámí s krvežíznivou dívenkou Eli – jejich dětsky upřímné přátelství je katalyzátorem Oskarovy touhy postavit se na vlastní nohy (ideálně zvládnout nakopat i otravné spolužáky) a samozřejmě i zasvětit se do tajů dospělé lásky.

Mrazivá a pod nehty zalézající nálada, tak charakteristická pro severskou kinematografii, přivádí diváka k neotřelé žánrové zkušenosti. Její důslednost, až přísnost, s jakou konfrontuje obyčejný svět 80. let se vším, co k životu upírů patří, je v kontextu podzimní filmové nadílky nevídaná. Tenhle film nekousne - nýbrž uhrane.

Americký remake, jehož natáčení (bohužel) odstartovalo před pár dny, tak precizní asi nebude.



2012
USA/Kanada 2009
Režie: Roland Emmerich
Hrají: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover, Oliver Platt ad.
Distribuce v ČR: Falcon
158 minut


Méně je někdy více, toť heslo, které Rolandu Emmerichovi v dětství do hlavy asi nevtloukali. Pokud ano, pak se naschvál vzbouřil a rozhodl se bez ustání překonávat sám sebe. Jako vyhlášený specialista na destrukce, jenž ve svých bijácích zpopelnil, utopil, rozsápal a všelijak jinak znehodnotil miliony lidí, uvěřil v konec mayského kalendáře a zničil Zemi.

Ve snímku 2012, posledním velkém blockbusteru před Novým měsícem, jde přímočarý devastátor výrazně dál než ve Dni nezávislosti, Godzille nebo Dni poté. Prostě zdemoluje všechno. Odpálí Yellowstone, rozpůlí Los Angeles, smázne z povrchu Řím, zaplaví Himaláje… a pohne kontinenty. Emmerichovo neléčené megalomanství zkrátka bují dál a dál, rozsévá se po filmovém plátně jak pandemie prasečí chřipky v největší síle. Škody jsou maximální. S nimi jsou vysoké i požitky popcornožroutů, kteří rádi sledují, jak se trikaři pokouší zničit co nejvíc lidských příbytků.

Jenže apokalypticky-destruktivních scén vlastně moc není, přitom ono „méně je někdy více“ v tomto případě neplatí. Mezi výbuchy totiž pobíhá několik zcela nezajímavých postav v podání průměrných herců. Povídají si o&#160tom, jak se mají rádi, hledají spásu na druhém konci světa a prožívají své suché bezvýznamné epizodky. Čistá vata!

Když se svět zrovna nebortí, řítí se naopak k zemi představy o tom, že 2012 bude burácející popcornovou zábavou, která si udrží drajv v celých 158 minutách. Nemá šanci. Alespoň té stopáže méně opravdu být mělo…




Do kin vstupuje ještě průměrný taneční snímek z Polska Love and Dance. Přišourali se i čeští Zoufalci, v tištěném Reflexu důkladně propíraný debut Jitky Rudolfové.





Sledujte rubriku FILM / TV