REFLEKTOR: Absolutní bída

Ekonomická krize udeřila naplno do českých multiplexů. Domácí distributoři tak zuřivě škrtali v&#160seznamu premiér, až v kalendáři zůstali jen nuzáci. MŮJ ŽIVOT V RUINÁCH a PAMĚTNICE.

Ekonomická krize udeřila naplno do českých multiplexů. Domácí distributoři tak zuřivě škrtali v&#160seznamu premiér, až v kalendáři zůstali jen nuzáci.




Premiéry 5. 11. 2009



MŮJ ŽIVOT V RUINÁCH
USA 2009
Režie: Donald Petrie
Hrají: Nia Vardalos, Alexis Georgoulis, Richard Dreyfuss, Caroline Goodall ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
95 minut

Patnáct minut slávy je zrádných. A co teprve patnáct měsíců! Nia Vardalos si je užila před sedmi lety díky levné romantické komedii Moje tlustá řecká svatba. V kinech vydělala přes 350 milionům dolarů a stala se globální senzací.

Nia Vardalos se jako scenáristka a snaživá herečka pokoušela úspěch několikrát napodobit, pokaždé ale marně. Teď se ze zoufalství vydala přímo do Řecka, kde se odehrává její další romantická taškařice – jen ještě tuctovější, protože film o milostných trablech roztržité průvodkyně zahraničních turistů snad ani jinačí být nemůže.

Dolarové žně za daných okolností zopakovat nešlo. Kombinace otřepaného příběhu a vyvařeného humoru nikdy netáhla, tady navíc nabyla formu vlezle rozesmáté reklamy na Athény, Olympii a přímořská letoviska. Materiál dobrý leda tak pro katalog cestovních kanceláří... Je zarážející, že filmová hvězda, která se tak urputně hlásí ke svým řeckým kořenům, se spokojí s kýčovitou pohlednicí, klišovitě popsanou jen podle zájezdů Američanů pod Akropoli.



PAMĚTNICE
USA 2009
Režie: Vlado Štancel
Hrají: Libuše Švormová, Tomáš Magnusek, Květa Fialová, Jaroslav Čejka ad.
Distribuce v ČR: SPI
90 minut

Bizarnější projekt letos v českých kinech nenajdete. Poloamatérský počin režiséra Vlado Štancela (ano, ten zrzavý yetti z Černých ovcí) a debutujícího producenta, herce, scenáristy a kdo-ví-koho-ještě Tomáše Magnuska spojil před kameru většinu slavných hereckých veteránů, kteří ještě neodešli na onen svět.

Lipský, Skopeček, Kostelka, Kabátová, Fischer, Fialová, Čejka, ti všichni se sešli v „poetickém příběhu o posledním školním srazu“, jak vznešeně nazývají dílo oficiální materiály. Herecký ansámbl má věkový průměr přes 80 let. Jeho členové se nenamáhají skrývat dojetí z toho, že si na ně mladí vzpomněli a dali jim ještě jednu příležitost postavit se před kameru.

Berme to jako důkaz, že cestu do pekel někdy bohužel lemují i dobré úmysly. Pamětnice v kinech absolutně neobstojí, příčí se základním řemeslným a technickým požadavkům. Jde vlastně opravdu jen o&#160připomenutí hereckých legend, v nevábném filmovém celku.

Tomáš Magnusek se před tím, než jej napadla ona satanská idea cpát se do kinematografie, věnoval psaní knih a výpomoci seniorům. K jistému druhu výpomoci vlastně dospěl i teď. Jen potěšil pár staříků a babiček, nechal je možná naposledy zahrát a zazářit ve světle lamp. Bohužel běžná charitativní činnost vymůže prostředky a ty pak uvalí na nějaký bohulibý cíl. Tady se sice též utrácelo, též se konalo dobro - zůstal po něm ale jeden nevábný filmový kus.



Do kin se počínaje dnešním dnem budou vtírat i dva tituly promítané z DVD. Dokument Jan Klusák – Axis Temporum sleduje známého hudebního skladatele během 70. let, v rámci projekce Restaurovaných filmů Jana Špáty se bude v některých sálech promítat kvintet ze stejnojmenného DVD výběru osmnácti starších středometrážních počinů tohoto dokumentaristy.





Sledujte rubriku FILM / TV