REFLEKTOR: Padlé legendy

REFLEKTOR: Padlé legendy

REFLEKTOR: Padlé legendy

Dlouhé roky udávali směr. Teď už ale jejich čas odezněl… Král popu je mrtev, slavná hororová série Halloween o vrahounovi Michaelu Myersovi dopadne velmi brzy podobně. MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT – HALLOWEEN II

Dlouhé roky udávali směr. Teď už ale jejich čas odezněl… Král popu je mrtev, slavná hororová série Halloween o vrahounovi Michaelu Myersovi dopadne velmi brzy podobně.




Premiéry 29. 10. 2009:



MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
USA 2009
Režie: Kenny Ortega
Vystupují:Michael Jackson
Distribuce v ČR: Falcon
112 minut

Už jsme ho mohli mít za sebou. Rozmáchlý comeback Krále popu byl plánován na letošní léto. Série velkolepých koncertů v londýnské O2 Areně měla Michaela Jacksona vykopnout zpátky do první ligy showbyznysu. Jenže něco se porouchalo a výstřední hudební legenda, do jejíž vizáže se za posledních dvacet let trefovalo až příliš mnoho vtipů, na sebe strhla pozornost předčasně. Nečekaným úmrtím a patetickým pohřbem…

Vyvolávat ducha zesnulé ikony se pokouší snímek This Is It. Nemusíme jej nazývat dokumentem, protože obnáší vlastně jen pásmo záběrů ze zákulisí ve formě klasického „making of“, s rozsáhlým prostorem vyčleněným výhradně pro Jacksonovy nejslavnější fláky. Potenciální koncertní událost roku – měřeno mediální pozorností – se taví v bezvýrazný sled střípků, které sice hledí dovnitř náročných koncertních příprav, přesto se zadrhávají na povrchu, kde se jen odehrávají songy a nacvičují taneční čísla.

Michael se má v This Is It jen pietně uctít. Dozvědět se o něm něco víc, nedej bože něco nového, je striktně zapovězeno. Fandové prostě jen smí zaplatit a naposledy se zaposlouchat do hlasu věkem sešlého idolu.




HALLOWEEN II
USA 2009
Režie: Rob Zombie
Hrají: Tyler Mane, Sheri Moon Zombie, Brad Dourif, Malcolm McDowell ad.
Distribuce v ČR: Palace Pictures
101 minut

Hnus. Jedno jediné slovo, a přesto charakterizuje nový horor režiséra Roba Zombieho ve všech ohledech. Filmař libující si v surovostech i syrovostech, byl před dvěma lety pod drobnohledem, protože mu byl svěřen restart slovutné hororové ságy Halloween, Jeho pojetí bylo jiné, špinavé, drsnější a komerčně výraznější.

Jenže zatímco původní série se vyčerpala po osmi dílech, nový Halloween padl na dno už ve svém prvním pokračování. Zombie se přiblížil svému jménu a sype ze sebe bezmyšlenkovitý krvavý humus, tupý, a tak nehorázně vyčichlý, že ságu v dané podobě lze prohlásit za mrtvou. Halloween 2 vlastně znehodnotil všechno zajímavé, co se před dvěma lety podařilo vydobýt – interesantně oživená hororová legenda teď totiž zapáchá a hnije víc než kdy před tím.

Rob Zombie, původně proslulý jako metalový hudebník, byl velkou nadějí žánru. Nečekaně rychle se ale dopracoval k monotónní porcovačce těl bez jediného svěžího nápadu. Došel do bodu kreativní marnosti. Nezáživné proudy krve jen občas proloží záběry na odhalená prsa a rádoby artistními momenty s bílou paní. Je to zpestření. Jenže zpestření stejně zoufalé, jako když se v politice mezi desítky korupčních kauz vmíchá jedna sexuální aférka.



Do kin vstupuje ještě tuctová americká romantická komedie Láska na druhý pohled, v níž se do sebe zakoukají Jennifer Aniston a Aaron Eckhart, a průměrná německá komedie Whisky s vodkou, v níž Andreas Dresen ironicky sleduje problémy jednoho filmového natáčení.







Sledujte rubriku FILM / TV