REFLEKTOR: Nenaplněné ambice

REFLEKTOR: Nenaplněné ambice

REFLEKTOR: Nenaplněné ambice

Co to vlastně jsou ambice? Přání filmařů? Nebo nepostihnutelný průnik diváckých očekávání, médii přechroustané PR informace nebo vyslovené i tušené „záměry tvůrců“? Exaktní odpověď neexistuje...

, přesto lze s jistou rezervou o ambicích konkrétních filmů uvažovat. Tento týden ovšem nikterak vesele.


ČÍSLO 9 – JÁNOŠÍK: PRAVDIVÁ HISTORIE –
– DUŠE PAULA GIAMATTIHO – LOUISE-MICHEL



Premiéry 10. 9. 2009






Svůj vlastní kraťas 9 z roku 2005 rozvinul nadějný režisér Shane Acker do celovečeráku ČÍSLO 9. Zaštiťoval se burácivými trailery, jmény producentů Timura Bekmambetova & Tima Burtona plus avízem nekompromisní a výjimečné autorské vize. Z plátna se přitom valí konformní sci-fi historka, vydestilovaná z nejotřepanějších schémat. Ze schémat myšlenkových, ale i z ošoupaných postupů vyprávěcích... Mohutný audiovizuál ponouká do zpustošeného světa, v němž se stroje zase jednou potýkaly s marnivým člověkem, hrdiny příběhu jsou přitom malé látkové postavičky s různými čísly. Jejich dobrodružnou misi táhne číslo 9, panďuláček, který se střemhlavě vrhá do akce, aniž by vlastně věděl proč. Film je na tom stejně. Pálí za sebe úchvatné honičky a bojové sekvence, aniž by zvládl na onen „originální svět“ byť jen trochu originálně pohlédnout. Ackerův film přechroustává jen klišé ze sci-fi filmů a literatury a opentluje je motivy z křesťanské věrouky. V dané situaci je to bolestivě málo.


ČÍSLO 9 (9)
USA 2009
Režie: Shane Acker
Hlasy v originále namluvili:
Elijah Wood, John C. Reilly, Jennifer Connelly, Christopher Plummer ad.
Distribuce v ČR: HCE
79 minut












Původně slovensko-český, nakonec vlastně polskýJÁNOŠÍK dopadl podobně nepřesvědčivě. Jenže očekávání s ním spojená už dávno zamrzla na bodu nula - když se před pěti lety zastavilo natáčení a zbylo hodinové torzo, nedalo se předpokládat, že si Václav Jiráček jako slavný slovenský zbojník někdy užije svitu promítačky. Stal se zázrak a film nejen že byl dotočen, on navíc nebudí pohoršení viditelnými rozdíly mezi „starým“ a „novým“ materiálem, ba co víc, jako striktně ženské artistní pojetí legendy obstojí líp než monstrózní Bathory. Problémem Jánošíka je ovšem právě neujasněnost ambicí: V ukázkách se prodává jako drahá dobová podívaná (drahá minimálně na naše poměry), svými blábolivými dialogy a pokusy o akční scény se hlásí k nejklasičtějším žánrovým postupům, celým dlouhým pasážím přitom dominuje osobitá přírodní lyrika, opřená o nadstandardně zvládnuté řemeslo. Několik filmů v jednom – bohužel v každém z nich mluví postavy prapodivným českým dabingem.


JÁNOŠÍK:
PRAVDIVÁ HISTORIE

Polsko / Slovensko / Česko 2009
Režie: Agnisezka Holland
a Kasia Adamik
Hrají: Václav Jiráček, Ivan Martinka, Michal Zebrowski, Sarah Zoe Canner ad.
Distribuce v ČR: Bioscop
140 minut

Související:
Rozsáhlou recenzi filmu JÁNOŠÍK: PRAVDIVÁ HISTORIE čtěte příští týden (Darina Křivánková, tištěný Reflex č. 38 – vychází 17. 9. 2009)





Vymyslet si zápletku o herci Paulu Giamattim, jenž si ve chvíli existenciální krize nechá zmrazit duši, je jako strčit hlavu do oprátky. Takový film se vystavuje drtivému srovnávání s filmy podle výtečných scénářů Charlieho Kaufmana (zejména s Věčným svitem neposkvrněné mysli). Paralely se ještě zesilují ve chvíli, kdy je daný snímek lehce bizarní, surreálný a melancholický a kdy jeho český distribuční název DUŠE PAULA GIAMATTIHO automaticky evokuje V kůži Johna Malkoviche (též podle Kaufmanova scénáře). Obstát v takové konfrontaci není snadné. Debutující autorce Sophii Barthes se to povedlo jen do té míry, že film cestuje po světových festivalech, nikdo tam na něj zlostně nebučí a Paul Giamatti si díky němu občas odnese nějakou tu hereckou cenu (tak jako v Karlových Varech). Podobně jako u Jánošíka, který režírovaly dvě ženy, a u Čísla 9, jež jedna žena-scenáristka pro změnu napsala, jde o film motivicky výsostně křehký. Jenže ve výsledku ona subtilnost ústí spíš v rychlé vyprchávání z hlav diváků. Do půl roku se na ně zapomene, na to bych vsadil i svoji nezmraženou duši.

DUŠE PAULA GIAMATTIHO (Cold Souls)
USA 2009
Režie: Sophie Barthes
Hrají: Paul Giamatti, Emily Watson, David Strathairn, Lauren Ambrosead.
Distribuce v ČR: Aerofilms
101 minut






Poslední nenaplněná ambice je ryze osobní a týká se touhy vidět tenhle týden alespoň jeden opravdu výborný film. Nepodařilo se. Přitom stačilo, zdá se, málo: zajít na černohumornou francouzskou novinku LOUISE-MICHEL o pomstychtivé dělnici, která chce ztrestat proradného šéfa. Reakce na ní jsou vesměs nadšené. Snad ne jen díky tomu, že se film dostal do nového kontextu díky zuřící ekonomické krizi.


LOUISE-MICHEL
Francie 2008
Režie: Gustave de Kervern
a Benoît Delépine
Hrají: Yolande Moreau, Bouli Lanners, Benoît Poelvoorde,
Albert Dupontel ad.
Distribuce v ČR: Artcam
90 minut























Sledujte rubriku FILM / TV