REFLEKTOR: Muži na ráně

REFLEKTOR: Muži na ráně

REFLEKTOR: Muži na ráně

Kdyby Muži v říji o čtrnáct dnů posunuli svoji premiéru, byla by skladba dnešních novinek ideální. Chlapi by ještě rázněji udávali směr, a to hned na několik způsobů. Jenže on je tu místo Sedláčka i „zženštilý“ Almodóvar…

Kdyby Muži v říji o čtrnáct dnů posunuli svoji premiéru, byla by skladba dnešních novinek ideální. Chlapi by ještě rázněji udávali směr, a to hned na několik způsobů. Dokumentární, surový i popcornově tuctový. Jenže on je tu místo Sedláčka i „zženštilý“ Almodóvar…


MUŽ NA LANĚ – SIN NOMBRE – ÚNOS VLAKU 1 2 3 – ROZERVANÁ OBJETÍ



Premiéry 3. 9. 2009






Oscarem oceněný dokument Jamese Marshe MUŽ NA LANĚ britská média řadí k vůbec nejlepším domácím filmům posledních deseti dvaceti a kdo ví, kolika vlastně let. Je to možná přehnaná pocta. Vždyť tenhle jinak vynikající snímek nedokáže ani při své střídmé stopáži kamuflovat, že se občas vystýlá vatou, že natahuje a samoúčelně zahušťuje, tak aby zvládl naplnit formát celovečerního filmu. Jeho věcnou podstatou je přechod provazochodce Philippa Petita mezi dvěma věžemi Světového obchodního centra v roce 1974 – jen krátký okamžik zachycený na několika fotografiích a nekvalitních záznamech. Marsh si proto musí vypomáhat stylizovanou (hranou) rekonstrukcí nebo dlouhými promluvami aktérů. Při jeho bravurní schopnosti seřadit nekompatibilní materiály do jednoho podmanivého celku si tu „natahovanost“ možná dost diváků neuvědomí a nechá se uhranout sny rozjíveného francouzského bonvivána, jenž pokořil obrovitánskou chloubu Ameriky. Na rozdíl od jiných to Petit zvládl mírumilovným a navýsost inspirativním způsobem.

MUŽ NA LANĚ (Man on Wire)
Velká Británie 2008
Režie: James Marsh
Vystupují: Philippe Petit, Jean-Louis Blondeau, Jean François Heckel ad.
Distribuce v ČR: Aerofilms
94 minut












Do brutálního mužského světa zve festivalový oblíbenec SIN NOMBRE (sbíral ceny na Sundance, ukázal se i ve Varech). V prostředí mexického gangu Mara Salvatrucha mají ženy a dívky úlohu čistě okrasnou, postelovou a v důsledku toho i dosti podřadnou. Na vlastní kůži to pozná i hlavní hrdina Casper, resp. jeho milá. Sled vypjatých událostí pak Caspera dožene až na střechu vlaku mířícího přes hranice až do Ameriky. Spolu s ním tu dřepí stovky dalších bezejmenných běženců, kteří chtějí najít spásu v zemi hvězd a pruhů. Naplnění takového snu ale lemují jen kruté zážitky. Slzy zaschlé na tváři, bolest ze ztráty bližních, utrpení, jež v rámci loterie „kdo přežije a kdo přeleze přes hranice“ přichází jaksi mimoděk. Film debutanta Caryho Fukunagy skýtá syrovou a v první fázi i skoro strhující výpověď o nehezkých místech našeho světa. Je proto tuplovaná chyba, že se do finále dokodrcá po ošoupaných a vlastně veskrze schematických kolejnicích.

SIN NOMBRE
Mexiko / USA 2009
Režie: Cary Fukunaga
Hrají: Paulina Gaitan, Edgar Flores, Kristian Ferrer, Tenoch Huerta ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
96 minut








John Travolta vs. Denzel Washington. Únosce jedné soupravy newyorského metra, žádající deset milionů na výkupném, versus obtloustlý černošský dispečer, co má na každou výhružku chytrou odpověď. ÚNOS VLAKU 1 2 3 se rovná dialogovému souboji dvou chlapíků. Kdo viděl původní zpracování téhle látky (literární předlohu Johna Godeyho) – ano, Sargentův film Přepadení vlaku z Pelhamu z roku 1974 – ten se musí podivovat, jak moc zploštěnou verzi servíruje režisér Tony Scott.
Z nápadité kriminálky, která se nebála tnout i do ožehavých společenských kontextů, je v nové podobě konverzační klání muže proti muži. Spojuje je vypjatá situace a snad i to, že mají každý jednu náušnici (byť každý v jiném uchu… cha, to je symbolika!). Scott z téhle konfrontace ale mnoho podnětného nevytáhl. Jeho žánrová výplň vyprchá dřív, než člověk stihne napočítat 1 2 3.

ÚNOS VLAKU 1 2 3
(Taking of Pelham 1 2 3)
USA / Valká Británie 2009
Režie: Tony Scott
Hrají: Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, Luis Guzmán ad.
Distribuce v ČR: Falcon
121 minut







Týden hormonů XY kazí jen Pedro Almodóvar se svými ROZERVANÝMI OBJETÍMI. Věčně barevný a věčně melancholický evropský „mainstreamový umělec“ vždy vyprávěl o ženách a vždy bude. Logicky o něm proto musí i ženy psát – třeba v tištěném Reflexu:
Čtěte DVA FILMY V JEDNOM a ALMODÓVAR O NÁZVU FILMU
(Darina Křivánková – Reflex č. 36, vyšel 3. 9. 2009)


ROZERVANÁ OBJETÍ
(Los abrazos rotos)
Španělsko 2009
Režie: Pedro Almodóvar
Hrají: Penélope Cruz, Blanca Portillo, Lluís Homar, José Luis Gómez ad.
Distribuce v ČR: HCE
129 minut




Související:

Připomeňte si nedávný rozhovor Dariny Křivánkové
s Penelopé CruzovouDOKONALÝ MATERIÁL (Reflex 34/2009)













Sledujte rubriku FILM / TV