REFLEKTOR: Plyšáci kritiků

REFLEKTOR: Plyšáci kritiků

REFLEKTOR: Plyšáci kritiků

Kritici a recenzenti jsou vnímáni jako nelítostná stvoření. Ale i oni mají své favority, jimž leccos odpustí. Tento týden se jich v kinech sešlo povícero:
VZHŮRU DO OBLAK - MUŽI V ŘÍJI - MILENCI

Kritici a recenzenti jsou vnímáni jako nelítostná stvoření. Mnohdy nespravedlivá, mnohdy snad až zakomplexovaně rýpavá, každopádně v obecném smyslu nepřející. Přesto tyhle recenzující harpyje chválí některé filmy a tvůrce výrazně hlasitěji než běžné diváctvo. Zkrátka, i kritici mají své favority, jimž leccos odpustí. Tento týden se jich v kinech sešlo povícero:

VZHŮRU DO OBLAK – MUŽI V ŘÍJI – MILENCI



Premiéry 20. 8. 2009






Nejoblíbenější plyšová hračka filmových kritiků se vrátila s další velebenou novinkou. Studio Pixar zatím pokaždé sbíralo samé nadšené recenze. Už desetkrát si užívalo poplácávání po zádech a zajistilo si tím image sympatické animované manufaktury, která neselhává. Pixaři neselhali ani tentokrát. VZHŮRU DO OBLAK vypráví příběh zaprděného děduly, jenž se jal procestovat svět, aniž by opustil svůj obývák. Jeho domek zvedly stovky pouťových balónků a on se vydal – ve společnosti jednoho šikmookého prcka – na neuvěřitelnou dobrodružnou cestu. Ta v podstatě shrnuje klíč k mnohaletému úspěchu Pixarů, protože je prošpikována milými detaily, vtírá se do přízně předchroustaným rodinným poselstvím a oslňuje brilantní technickou stránkou. Pixar brousí své produkty do dokonalosti, přesněji do dokonalé stravitelnosti, kdy jsou jejich animované „filmy od srdce“ snadno přístupné všem. Bezmezná láska kritiků je proto trochu paradoxní, naopak přízeň rodičů zcela pochopitelná. A děti? Těm je to víceméně fuk, dokud se ty barevné šmouhy na plátně roztomile hýbou. Víc netřeba.

VZHŮRU DO OBLAK (Up)
USA 2009
Režie: Peter Docter
Hrají: Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson, Delroy Lindo, David Kaye ad.
Distribuce v ČR: Falcon
118 minut





Kritici, byť výhradně ti čeští, evidentně fandí i Robertu Sedláčkovi. Jeho celovečerní debut, thriller Pravidla lži, ocenili speciálním Českým lvem. A velmi pozitivní reakce provází i jeho novinku MUŽI V ŘÍJI. Sedláček v ní brnká na lehce bizarní komediální strunu, která skrze svéráznou poetiku líčí, jak se v jedné malé moravské vísce soutěžilo ve vábení jelenů. Podobně jako Pravidla lži, jsou i Muži v říji filmem velkých příslibů, jež ještě nebyly zcela doťuknuty. Bohužel. Tím spíš si ale lze uvědomit, proč Sedláčka kritici vlastně tolik velebí: Jako jeden z mála českých režisérů brilantně ovládá řemeslo, umí vést herce, filmu dokáže vtisknout svůj rukopis a v důsledku toho i jednotnou tvář. Pak je cesta k osobitým výpovědím výrazně kratší.

MUŽI V ŘÍJI
ČR 2009
Režie: Robert Sedláček
Hrají: Pavel Zedníček, Jaromír Hanzlík, Jiří Lábus, Igor Bareš ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
114 minut





Třetím miláčkem do party není ani tak režisér James Gray, nýbrž jeho hlavní herecká hvězda Joaquin Phoenix. Ti dva spolu dělali už na výborné oldschoolové kriminálce Noc patří nám, tentokrát z jejich kooperace vzešlo romanticko-melancholické drama MILENCI o jednom zakřiknutém chlapíkovi váhajícím mezi dvěma ženami. Tahle pragmatická lovestory naznačuje, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, respektive, lépe vzít hodnou tmavovlásku domů do postele než někde po venku honit sexuálně vyzývavou blondýnku, jejíž srdce patří někomu jinému (po delší době mimochodem výborná role pro Gwyneth Paltrow). Grayův film okouzluje roztesknělou atmosférou, vůněmi nocí, jež můžou být divoké, vášnivé, ale i smutně něžné. Díky Joaquinu Phoenixovi se všechny tyhle odstíny okamžitě vetřou do hlavy. Je tuplovaná škoda, že velebený herec momentálně trvá na konci své kariéry a nenatáčí.

MILENCI (Two Lovers)
USA 2008
Režie: James Gray
Hrají: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Isabella Rossellini ad.
Distribuce v ČR: Palace Pictures
110 minut






Sledujte rubriku FILM / TV