REFLEKTOR: G. I. Joe a Klíček

REFLEKTOR: G. I. Joe a Klíček

REFLEKTOR: G. I. Joe a Klíček

V Karlových Varech právě probíhá přehlídka filmových „svěženek“ Fresh Film Fest. Kdo se tam nedostane, může zajít do normálního kina. I tam lze nějakou tu svěžest najít, i když často směrovanou trochu nešťastným způsobem.

Nejdůležitější filmovou událost těchto hodin lze vystopovat až do Karlových Varů. Opět. V mnohem menším měřítku a s výrazně skromnější mediální podporou se ve městě termálních pramenů odehrává už šestý ročník přehlídky Fresh Film Fest, která pravidelně představuje zhruba dvě stovky filmových „svěženek“. Kdo se do Varů nedostane, může zajít do normálního kina. I tam lze nějakou tu svěžest najít, i když často směrovanou trochu nešťastným způsobem.



Premiéry 13. 8. 2009




Poslední velký blockbuster letošní letní sezóny přivádí na plátno oblíbenou sérii „armádních“ hraček. Špičková vojenská jednotka G. I. JOE, která v tichosti řeší nejpalčivější světové problémy, se poprvé vrhá do boje s lumpy z organizace COBRA. Hodní panáčci bojují proti panáčkům zlým a stojí to skoro dvě stě miliónů dolarů. Divák musí intuitivně tušit, že tady se mozkové závity roztáčet příliš nebudou a že tupý akční koktejl zase jednou zvítězí nad hlubšími uměleckými hodnotami – a bude mít pravdu. Kouzelné na G. I. Joe je nicméně to, s jakou mírou samozřejmé a bezelstné naivity film pracuje. Vojáčci mají svá superletadla a superponorky, padouši ohromné podmořské základny a armádu žoldáků, kteří necítí bolest a neznají emoce. Všechna ta udělátka sice mají moderní design, jejich účel a logika fungování ale odpovídají myšlení desetiletého klučiny, který hrozně moc rád chodí do hračkářství. Velkolepá digitální smršť se prostě natvrdo přizpůsobila dětsky naivnímu vidění světa – je to šílený, ale v jistém směru neotřelý a důsledný přístup.

G. I. JOE
USA 2009
Režie: Stephen Sommers
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Channing Tatum, Dennis Quaid, Sienna Millerová, Ray Park, Marlon Wayans ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
118 minut








Stejně podivně originální je i žánrový spletenec KLÍČEK. Mladý milenecký pár z roku 2009 se díky konstrukci scenáristů přenese v čase o půl století nazpátek a ocitne se v komunistickém lágru. Na vlastní tělo pak pochopí nevýhody brutálních výslechů a nelítostného zacházení s těmi, kdo se v dané době nějak zprotivili systému. Extravagantní crossover sci-fi, béčkového hororu, thrilleru a dějepisné reflexe politických událostí má jeden velký problém: Kdekoliv si o něm přečtete, dojde na slova jako „amatérismus“, „klišé“ a „hloupost“. Promarnit jedním vrzem výstřední námět i velké historické téma, tedy zahodit potenciál na film, jaký tu ještě nebyl, to zabolí.

Související:
Recenze filmu Klíček KDY UŽ ZÚČTUJEME S MINULOSTÍ?
(Darina Křivánková, Reflex č. 33 – vyšel 13. 8. 2009)


KLÍČEK
ČR 2009
Režie: Ján Novák
Hrají: Jan Přeučil, Norbert Lichý, Tomáš Šulaj, Petra Vlčková ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
70 minut