REFLEKTOR: Moment překvapení

REFLEKTOR: Moment překvapení

REFLEKTOR: Moment překvapení

Po čase resuscitovaná rubrika o českých filmových premiérách svůj nový život startuje pojednáním o golfu, gayích a kouzlu nečekaného:
VENI, VIDI, VICIBRÜNORICKY

Točíme. Neuplyne čtrnáct dnů bez nového kousku od českých filmařů. Hojnost je to ale jen relativní, soustředěná na kvantitu a bez valných vyhlídek na nárůst kvality. Golfová komedie VENI, VIDI, VICI se chlácholí tím, že nemá vyšších ambicí, a zkouší se prosadit jako pouhý oddych pro horké letní večery. Jenže i lehká zábava se musí umět. Zvlášť když její příběh už v podstatě znáte z desítek jiných, výrazně poutavějších filmů.



Premiéry 6. 8. 2009


Samozřejmě, vytýkat romantice ze sportovního prostředí předvídatelnost je jako kárat poslance za to, že chodí na kafe s lobbisty. Není to nejmilejší věc, ale k životu prostě patří. Pohoršovat se nad předvídatelností je nejjednodušší způsob, jak se nad film povyšovat, jak na něj machrovat, ať už z pozice unaveného kritika, nebo všeznalého diváka. Základních příběhových konstrukcí je koneckonců jen pár a prý je všechny stihl vystřílet už pan Shakespeare. Záleží proto hlavně na tom, v jak svěží úpravě se takové slepence klišé podávají - v případě VENI, VIDI, VICI darmo mluvit. Tahle unylá „komedie“ inovovala schémata jen tím, že do příběhu zapustila extrémní množství scén z natáčení reklam a z focení PR kampaní tak aby se do bijáku vešlo víc product-placementu a mohlo se zkásnout víc peněz od sponzorů. Listování reklamním katalogem ale nikdy nebylo moc vzrušující činností.
VENI, VIDI, VICI
ČR 2009
Režie: Pavel Göbl
Hudební producent: Karel Mařík
Hrají: Filip Tomsa, Sandra Nováková, Jitka Kocurová, Václav Postránecký, Bohumil Klepl ad.
Distribuce v ČR: SPI
95 minut





BRÜNO komika Sachi Barona Cohena má jiný problém. Jízda rakouského módního reportéra za slávou spoléhá na tentýž koncept jako Borat, už se ovšem nemůže spoléhat na kouzlo dosud neviděného. Brüno je možná divočejší a odvážnější, ale často připomíná spíš obscénní odvar z toho, co posledně tak výtečně fungovalo. Spousta scén jako by se obšlehla přímo z Borata, jen v méně vtipné a méně sofistikované podobě. Brüno přišel jako druhý. A druhým zůstal ve všech ohledech.
BRÜNO
USA 2009
Režie: Larry Charles
Hudba: Erran Baron Cohen
Hrají: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
81 minut






Související:PO BORATKÁCH JSOU TU BRUNOVKY
(Darina Křivánková, Reflex 29/2009)






Některým filmům primárně neškodí jízda ve vyjetých kolejích, u jiných je moment překvapení rozhodujícím faktorem. Novinka francouzského režiséra Françoise Ozona se kupodivu řadí do druhé skupiny. O RICKYM se traduje, že je nejlepší o něm nevědět VŮBEC NIC, a neznat tedy ústřední fantaskní nápad. Po jeho odtajnění je polovina zážitku fuč. Proto nepátrejte. Nechte se udivit přímo v kině.

RICKY
Francie/Itálie 2009
Režie: François Ozon
Hudba: Philippe Rombi
Hrají: Alexandra Lamy, Sergi López, Mélusine Mayance, Arthur Peyret ad.
Distribuce v ČR: Hollywood Classic Enterteinment (HCE)
90 minut

Související: Rozhovor s režisérem Françoisem Ozonem
ZATÍM NELÉTÁM, JEN SKÁČU
(Darina Křivánková, Reflex č. 32 – vyšel 6. 8. 2009)
Recenze filmu Ricky DAR I PROKLETÍ
(Darina Křivánková, Reflex.cz – 7. 8. 2009)