KARLOVY VARY 2009 <br/>okem Tomáše Tesaře

KARLOVY VARY 2009
okem Tomáše Tesaře

KARLOVY VARY 2009
okem Tomáše Tesaře

Fotoreportér Reflexu ve Varech na filmovém festivalu fotí ostošest – zde je jeho výběr z prvních tří dnů.


Fotoreportér Reflexu Tomáš Tesař v Karlových Varech na filmovém festivalu fotí ostošest – zde je jeho výběr z prvních tří dnů:


Horečka stoupá, dav netrpělivě před hotelem Thermal očekává promenádu celebrit po červeném koberci. Do slavnostního zahájení však přece jen ještě času dost.


A už jsou tu... Například herci Jiří Macháček, Martha Issová a Aňa Geislerová.


Lovci momentek a autogramů jsou čím dál nervóznější, ale takový Miloš Forman s manželkou jsou v naprosté pohodě.


I „Formanův“ kameraman Miroslav Ondříček je v klidu – v družném rozhovoru s ministerským předsedou Fischerem a jeho ženou. Ti pak ještě se synem brzo usedli do hlediště. Vpravo před nimi první dáma Livia Klausová vyhlíží svého muže.



Pan prezident je však v předsálí středem pozornosti a ne a ne se jí nabažit. Opodál expremiér Topolánek s partnerkou Lucií Talmanovou.


Tak zahajujeme. Karel a Šimon Cabani se s choreografií opět vytáhli.


Slovo moderátora má samozřejmě Marek Eben a za přínos české kultuře je ministrem kultury Václavem Riedlebauchem vyznamenána umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.



Marek Eben také připomněl loňskou znělku festivalu, v níž krom Věry Chytilové, Harveyho Keitela a Miloše Formana hrál i Danny De Vito (na snímku), s tím, že tu letošní natočili titíž režiséři – Ivan Zachariáš a Martin Krejčí... Pak dostal slovo prezident festivalu Bartoška a prohlásil jej za zahájený.


A to pak bylo slávy!


Nikomu se nechtělo jít spát. To se třeba ještě v Thermalu a hlavně venku před Thermalem fotili...


...a fotili a fotili!


Ale také se velmi dobře veselili.


Ovšem je tu nový den a festivalová přehlídka se rozjíždí na plné obrátky: Miloš Forman lehkou chůzí přichází představit svůj nový film, dokument o divadelním představení – re-maku své a Roháčovy televizní Dobře placené procházky z roku 1966. Více se dozvíte v raportu Dariny Křivánkové DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA – FILMOVÁ, MILÁ, ČESKÁ A HLAVNĚ NAŠE... (Reflex.cz, 5. 7. 2009)


A svůj den měli na festivalu také Francouzi. Režisér Patrice Chéreau dával tiskovku ke své retrospektivě a herečka Isabelle Huppertová si přijela pro Křišťálový glóbus.Více v raportu Dariny Křivánkové ZPĚVY SLADKÉ FRANCIE (Reflex.cz, 6. 7. 2009)


Jinak Karlovy Vary nabízejí typický festivalový obrázek. Vzrušené proudění filmumilovného davu.




Fronty na vstupenky...


Tlačenice před pojekcemi i po nich. Pokud se sehnat biletku nezdařilo, tak prostě čekat na další film.


V předsálí, když prší, nebo venku, když neprší... Ale ono letos ve Varech prší skoro pořád.


Přece jen však občas sluníčko vykoukne a město filmu zahřeje.


A to se jdeme s naším Raoulem podívat ke kinu Čas. Tam se totiž dějou věci.


Například jsme si tam zřídili REFLEX POINT a každý festivalový den zde uvádíme naše ROZHOVORY NAŽIVO, které pak můžete vidět ZDE na Reflex.cz v naší BEDNĚ.





Sledujte rubrikuMFF KARLOVY VARY 2009