Cannes 2009 popáté:<br/>Košer Tarantino

Cannes 2009 popáté:
Košer Tarantino

Cannes 2009 popáté:
Košer Tarantino

Reportérka Reflexu v centru dění proslulé mezinárodní filmové přehlídky - dnes o premiéře nového trháku Quentina Tarantina

Quentin Tarantino se na premiéře svého nového filmu Hanebný pancharti červeným kobercem protančil. V Cannes byl celý týden, poctivě chodil do kina, strhával na sebe pozornost a mátl tím fanoušky: vzdycky když nastoupil na červený koberec před festivalovým palácem, nabyli pocitu, že se bude promítat jeho film.



HANEBNÝ PANCHARTI (Inglorious Basterds) přišli na řadu ve středu večer a vyvolali náležitý poprask. Už novinářská projekce byla beznadějně plná, ale naštěstí měl někdo světlou chvilku a přidal ještě jeden sál, aby se vešli i zoufalci, na které se nedostalo. Večer před premiérou dav neprostupně zatarasil třídu Croistte a na několik hodin ji proměnil ve vroucí kotel. Přijel kdekdo – obstarožní Claudia Cardinalová i zachovalá Sharon Stoneová v černých minišatech s gigantickou vlečkou. Především ale dorazil „hlavní panchart“ Brad Pitt a vzal s sebou i Angelinu Jolie, aby náležitě demonstrovali rodinné štěstí.
Těžko říct, co taková Claudia říkala na to, když Eli Roth coby americký žid umlátí hezky naturalisticky nacistického vojáka baseballovou pálkou… („Jsem žid a přijde mi to košer,“ prohlásil pak na tiskové konferenci Roth.) Tarantinovo pojetí druhé světové války bylo sice hodně svérázné, ale vlastně docela krotké – nebýt citované scény, několikera důkladného skalpování, pár přestřelek a jedné hodně dimenzované exploze. Vlastně je na tom všem nejpozoruhodnější, že teprve před rokem Tarantino začal psát scénář a film už je na světě.

Takovou historku ale musel spíchnout za pár dní: parta amerických židovských vojáků v čele s Bradem Pittem vyrazí do okupované Francie, aby tady zlikvidovala všechny pohlaváry Třetí říše včetně Hitlera… Báchorka je to bezmála braková (v tom si je Tarantino stale věrný), o to pečlivější byla její realizace, s kterou si režsiér puntičkářsky vyhrál. Každou sekvenci natočil v jiném stylu, čerpal hlavně z filmové klasiky čtyřicátých let a do reálií přihodil ještě pár vějiček jako Leni Riefenstahlovou, Emila Janningse nebo Georga Wilhelma Pabsta, aby dal najevo, jak ovládá německou předválečnou kinematografii. Němci hrají Němce, Britové Brity, židi židy, jen s původem Brada Pitta si nějak nejsem jistá – ale jinak by každý z jeho jednotky mohl trhat lístky v židovském muzeu.
Místy je to užvaněné – jak už to tak má Tarantino ve zvyku, většinou velice pohledné, občas zábavné, v každém případě svérázné a docela problematické. Válka je tu pasovaná na záminku k režisérově exhibici. Nevím, nevím, jestli je ubití nacisty židem ta správná odpověď na holocaust. Ale o to Tarantinovi stejně nejspíš nešlo. Doufám.











Kdy to uvidíme: Na konci srpna! HANEBNÝ PANCHARTY už pro českou distribuci koupila společnost Bontonfilm.




PŘÍMO Z CANNES 2009 – DARINA KŘIVÁNKOVÁ, REFLEX




Předešlé zpravodajství Dariny Křivánkové z filmového festivalu Cannes 2009 naleznete v rubrice KULTURA/FILM/TV