Cannes 2009 poprvé: Up a ještě výš

Cannes 2009 poprvé: Up a ještě výš

Cannes 2009 poprvé: Up a ještě výš

Reportérka Reflexu přímo z centra dění nejproslulejšího filmového festivalu

Filmový festival v Cannes je je tak luxusní událost, že nepodělit se o ni by byl hřích. Průběžně vás tedy budu zásobovat informacemi z aktuálního pupku filmového světa. Jestli vás zajímá, jak vypadá nový film Pedra Almodóvara, Quentina Tarantina nebo Jane Campionové, čím se vyhrabal z krize Lars von Trier, nebo jakou lahůdku zase připravili skvělí animátoři za studia Pixar, v nejbližších dnech se to dočtete.




Největšímu a nejprestižnějšímu filmovému festivalu je letos dvaašedesát, to je důchodový věk. Možná i proto odstartovala přehlídka animovaným filmem (aby se duševně omladila), jehož hrdinou je důchodce (známka sebereflexe). V pořadí desátý titul studia Pixar se jmenuje UP a u nás se bude promítat jako VZHŮRU DO OBLAK. Režisér a scenárista Pete Docter (Příšerky s.r.o.) přivedl na plátno nesmírně sympatickou postavu: staříka Carla, který po smrti milované manželky nabude pocitu, že si v životě nesplnil všechno, co si jako kluk se svou Ellie vysnil. A tak na svůj domek přiváže million nafukovacích balónků a odletí kamsi k vodopádům do Jižní Ameriky… Což je samozřejmě jen začátek jeho – místy trochu surrealistického – dobrodružství. Film má půvabnou poetiku, nosnou – a na animovaný film přiměřeně didaktickou myšlenku a dostatečně sevřený příběh. Carl, který projde vývojem od nerudného dědka po akčního hrdinu, se v žebříčku animovaných sympaťáků řadí hned za VALL-Iho – koneckonců je také více méně hranatý. Navíc ještě trojrozměrný. VZHŮRU DO OBLAK je totiž titul určený pro trojrozměrné projekce. Je to hezký bonus, ale film s ním nestojí ani nepadá.




Navzdory všem technickým vymoženostem je vlastně nejpůvabnější v místech, kde se vrací ke kořenům kinematografie - režisér v jedné sekvenci shrne Carlův život od dětství do důchodu estetikou němého filmu. V tomhle kousku je všechno: humor, dojetí, vtip, nápad, lehkost, zkratka, sdělení…
Hravý film poskytl sympatickou záminku pro hravý zahajovací večírek. A tak se nad pláží před hotelem Carlton vznášelo milion barevných balónků i s Carlovým domkem a k šampaňskému se přikusovalo barevné žužu, cukrová vata a zmrzlina. Po půlnoci došlo i na krevety a svatojakubské mušle a leccos dalšího, to aby se zapomnělo na to, že je ekonomická krize. Ta možná zuří na celém světě, ale Cannes se vyhnula. Alespoň na dvanáct festivalových dní.




Kdy to uvidíme? – už 20. srpna! Film VZHŮRU DO OBLAK do distribuce zakoupila společnost Falcon, ještě před tím bude k vidění na karlovarském festivalu, tady ale nejspíš v “placaté” 2D verzi, což ale v tomto případě není takový hřích.



PŘÍMO Z CANNES 2009 – DARINA KŘIVÁNKOVÁ, REFLEX




Čtěte dále:
CANNES 2009 PODRUHÉ: LEKCE POEZIE (Reflex online, 15. 5. 2009)
– o novém filmu novozélandské režisérky Jane Campionové BRIGHT STAR