X KRÁT DIVADLO - REVIZOR

Možná nevěříte v sílu divadelního záznamu. Zdá se vám, že dívat se na inscenaci na DVD je jako cucat bonbón v igelitovém obalu. Jako amarouny. Jako sex s prezervativem. K takovým věcem se uchylujeme pouze v jediném případě: když není zbytí. Ale opak je pravdou. Proto jsme pro vás připravili divadelní edici Reflexu. Vizuální archív, který musíte mít.

REVIZOR



Obal DVD si můžete stáhnout zde.
[PDF - 0,3MB]



Na zkoušku se přiřítil Pavel Landovský a cestou řval: „Už to mám. Vím, proč to nejde. Jsme blbí, nic o dně nevíme. Táta mně vypravoval o noclehárnách, a ten to sakra dobře zná. Na stěně musí být spousta rudých čar!“ – „Proč?“ – „Vidíš, nic nevíš a chceš režírovat. Všichni chlastali pivo, pivo se prodávalo v lahvích a zátky byly zalité pečetním voskem. Každá láhev se otvírala škrtnutím hrdla o stěnu. A proto tam jsou ty mastné čáry. Chápeš?“ Čekali jsme zázračný šém, který nám otevře hru, a teď tohle!? Ticho. Mlčení. Pochyby. Rozpačitě jsme začali zkoušet. A stal se zázrak. Hra promluvila.


(Úryvek z knihy – Jan Kačer: Jedu k mámě, Eminent, Praha 2003.)


V bonusu Extra minuty ke Gogolovu Revizorovi vystoupí v dlouhém rozhovoru nejen divadelní mág režisér Jan Kačer, ale také scénograf Luboš Hrůza, jehož návrh scény je dodnes považován za geniální. Dramaturg Jaroslav Vostrý zasadí Revizora do kontextu prvních tří let Činoherního klubu (1965–1968). Mluvit bude i herec Pavel Landovský – nezapomenutelný Hejtman.


Titulní roli hrál v Revizorovi bohužel již zesnulý Jiří Kodet, proto k bonusu přidáváme také dobový rozhovor Jana Kačera s ruským hercem Olegem Tabakovem, jenž Revizora v pražském Činoherním klubu hrál jako host. Jak to dopadlo, se dozvíte na DVD.