X KRÁT DIVADLO - VAJÍČKO

Možná nevěříte v sílu divadelního záznamu. Zdá se vám, že dívat se na inscenaci na DVD je jako cucat bonbón v igelitovém obalu. Jako amarouny. Jako sex s prezervativem. K takovým věcem se uchylujeme pouze v jediném případě: když není zbytí. Ale opak je pravdou. Proto jsme pro vás připravili divadelní edici Reflexu. Vizuální archív, který musíte mít.

VAJÍČKO



Obal DVD si můžete stáhnout zde.
[PDF - 0.1MB]



Vajíčko se stalo perlou mezi hrami Belgičana Féliciena Marceaua. Po české premiéře (1964) v Městských divadlech pražských v režii Oty Ornesta s Václavem Voskou v roli Emila Magise se hrálo na mnoha dalších českých scénách.


Vajíčko je symbolem dobrého bydla. Je v něm útulno. V zájmu každého průměrného maloměšťáka tedy je dostat se do něj. Jediná cesta, jak se dostat do vajíčka establishmentu, je ale popření vlastních zásad, lobbing, politikaření. Václav Voska tohle všechno zvládl s nezapomenutelnou přesností a grácií.


„Byl to nádhernej mužskej,“ řekla o něm při natáčení našeho bonusu v pražské poetické vinárně Viola jeho kamarádka a spolupracovnice herečka Jaroslava Adamová. Rozsáhlý rozhovor nám poskytla nejen ona, ale i tehdejší dramaturgyně Městských divadel pražských Ludmila Janská, která s Václavem Voskou na Vajíčku úzce spolupracovala.
Současnou dotáčku obohatí také doyen televizní dramaturgie Miloš Smetana, autor cyklu Zveme vás do divadla, v němž léta důsledně sledoval nejlepší inscenace. Tento dodnes živý cyklus vznikl v roce 1965 a jeho podoba byla ve druhé polovině šedesátých let spjata právě s tváří Václava Vosky, jehož úvody a přestávkové rozhovory byly legendární. Jako součást bonusu uvidíte rozhovor Václava Vosky s Janem Werichem k inscenaci Sever proti Jihu, který rozhodně není jen o představení Divadla E. F. Buriana, a fiktivní rozhovor, jejž vedl Václav Voska jako průvodce cyklu sám se sebou jako s představitelem fyzika Möbia z Dürrenmattovy hry Fyzikové.