X KRÁT DIVADLO - KRÁL UBU

Možná nevěříte v sílu divadelního záznamu. Zdá se vám, že dívat se na inscenaci na DVD je jako cucat bonbón v igelitovém obalu. Jako amarouny. Jako sex s prezervativem. K takovým věcem se uchylujeme pouze v jediném případě: když není zbytí. Ale opak je pravdou. Proto jsme pro vás připravili divadelní edici Reflexu. Vizuální archív, který musíte mít.

KRÁL UBU



Obal DVD si můžete stáhnout zde.
[PDF - 0.2MB]



Ten rok – 1968 – končila divadelní sezóna v Divadle Na zábradlí v červenci. Poslední týden před prázdninami ještě televize natočila Krále Ubu, inscenaci hry praotce absurdního dramatu Alfreda Jarryho, kterou fantasticky přepracoval Miloš Macourek. Přenos se poprvé vysílal až po listopadu 1989. Záznam, jejž na svém DVD uvidíte, se zachoval jen díky televizním technikům, kteří si tajně pořídili kopii.


V Extra minutách vzpomíná na Krále Ubu Marie Málková, jež hrála hlavní ženskou postavu hry a byla rovněž manželkou režiséra Jana Grossmana. O něm bude mluvit Jiří Krampol, který si ho nesmírně vážil a jenž svá léta v Divadle Na zábradlí považuje za nejlepší profesionální školu. Pozvali jsme také Andreje Kroba, dnes renomovaného režiséra her Václava Havla, který byl v té době na Zábradlí šéfem jevištní techniky.