Herecký tým Srdcového krále

Herecký tým Srdcového krále Zdroj: Richard Kocourek

Elvis žije!

Letos je tomu 60 let, co nazpíval svůj první singl pro velké vydavatelství Heartbreak Hotel, a příští rok bude jeho jméno opět skloňovat celý svět. V roce 2017 totiž uplyne 40 let od smrti krále rokenrolu Elvise Presleyho! Praha si toto velké výročí připomíná s předstihem: V září tu má premiéru broadwayský muzikál s Elvisovými hity Srdcový král.

Velice dobře napsanou muzikálovou komedii Srdcový král (v originále All Shook Up) uvede pražské Divadlo Kalich, jehož muzikály se těší u publika i odborné kritiky značné prestiži. Režisérem a zároveň scénografem představení je originální divadelní tvůrce Šimon Caban.

Srdcový král spojuje dvě světové veličiny: Elvise Presleyho a Williama Shakespeara. Nesmrtelné hity krále rokenrolu totiž doprovázejí adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete (Twelfth Night) z roku 1602. Do Ameriky 50. let její děj převedl prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor muzikálu Memphis).

Jednu z hlavních rolí sehraje na jevišti i skutečný motocykl Harley DavidsonJednu z hlavních rolí sehraje na jevišti i skutečný motocykl Harley Davidson | Richard Kocourek

„Co mě na tomto muzikálu zaujalo snad nejvíc, je fakt, že to, co už bavilo diváky shakespearovské doby, nás baví stále,“ prozrazuje Šimon Caban

Do jednoho konzervativního amerického státu uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama…

Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní, včetně Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, Don’t Be Cruel, Love Me Tender, Heartbreak Hotel, A Little Less Conversation nebo Hound Dog.

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi. Tam měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre v režii Christophera Ashleyho.  Inscenace si připsala na konto významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

Režisér Šimon Caban uprostřed svých hercůRežisér Šimon Caban uprostřed svých herců | Richard Kocourek

Po více než 200 odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné.

Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze je první kompletně v národním jazyce.

„Muzikál Srdcový král provází pověst představení, při němž se diváci zvedají ze sedadel a tančí v řadách. My něco podobného zažíváme na Pomádě, Horečce sobotní noci nebo Osmém světadílu. Navíc se o Srdcovém králi píše jako o nejlepším rock´n´rollovém muzikálu od dob Pomády. To byly jedny z hlavních důvodů, proč jsme si z té nekonečné nabídky zahraničních titulů vybrali právě tento,“ vysvětluje producent Michal Kocourek.

V Praze má muzikál premiéru 21. září. Inscenace Divadla Kalich se bude opírat o výkony mladých muzikálových talentů, za nimiž diváci na muzikály této scény tak rádi jezdí a kritika na jejich účet nešetří chválou. Hlavní roli si zahraje dvojnásobný držitel Cen Thálie Jan Kříž v alternaci s Přemyslem Pálkem.

Předprodej vstupenek a další info najdete na www.divadlokalich.cz