Zdroj: www.luckycesta.cz

Populární česká novinářka Lucie Radová si na vlastní kůži vyzkouší spolujízdu. Dostat se s ní chce až do Istanbulu a zpět!

Lucie Radová je významná česká novinářka, blogerka a také cestovatelka. Právě kvůli své turistické vášni se rozhodla vyzkoušet stále populárnější sdílenou ekonomiku a její další cestovatelské dobrodružství jí zavádí mimo jiné do Srbska, Maďarska, Chorvatska, Turecka a Rumunska.

V každé zemi si Lucka dává za cíl přiblížit se tamním zvykům a kultuře, a proto dostala seznam úkolů, které ve spolupráci s místními obyvateli splní. Do jednotlivých destinací jí dopraví řidiči, kteří aktivně využívají spolujízdu, ubytování jí poskytnou místní lidé. Díky tomu má jedinečnou možnost nasát pravou atmosféru dané země. A jak je Lucky dobrým zvykem, vyráží na tuto dobrodružnou cestu úplně sama.

Více než 4 000 kilometrů dlouhou cestu podnikne Lucie úplně sama a stráví na ní 15 dní, tedy pokud se nic nezkomplikuje. Během své cesty navštíví minimálně 6 evropských zemí a v každé z nich zažije nevšední dobrodružství. Například na Slovensku si vyzkouší na salaši kroj a zazpívá si s místním bačou, v Srbsku navštíví městečko Drvengrad, které je světoznámé díky tomu, že jej založil slavný srbský filmový režisér a hudebník Emir Kusturica kvůli natáčení filmu Život je zázrak. V Turecku se Radová podívá do tradičních lázní hammam, stráví den s českou bloggerkou Barborou Aydin, od které se dozví, jaké to je, když si Češka vezme za manžela Turka. Jistě nevynechá ani zápas mezi Českou republikou a Tureckem, který se odehraje 21. 6. na blížícím se mistrovství Evropy ve fotbale. A to není zdaleka všechno, co ji čeká a nemine!

Už se nemůžu dočkat. Sice jsem navštívila řadu států, ale nikdy jsem nezkoušela podniknout takhle dlouhou cestu odkázaná jen na sdílenou ekonomiku a cestovat tak s řadou zajímavých lidí a bydlet každý den přímo u někoho doma. Obzvlášť se těším, až si vyzkouším připravit pravý istanbulský kebab, nebo až se setkám v Rumunsku s banátskými Čechy nebo budu pomáhat s výrobou Tokajského vína. Čeká mě celá řada nových zážitků a já cítím, jak se blíží cestovní horečka,“ říká mladá blogerka. „Speciálně se těším na místní tradice. Takové podojení kozy s místními pastevci v Rumunsku nebo zpěv s bačou na slovenském venkově bude zřejmě zážitek, na který nikdy nezapomenu a který jednou budu vyprávět svým dětem,“ usmívá se Radová.

Na cestě bude Lucie využívat dopravy prostřednictvím společnosti BlaBlaCar, která je největší globální platformou poskytující spolujízdu. Každý přesun mezi městy a státy bude zcela spontánní a Lucie si bude rezervovat jednotlivé jízdy tak, jak budou zrovna nabízeny, ale samozřejmě přihlédne k hodnocení řidičů. Díky tomu si Lucie vyzkouší cestování s místními řidiči a může tak načerpat cenné informace od lidí, kteří znají svou zemi mnohem lépe než kterákoliv cestovní kancelář. K dokonalému zážitku přispěje i bydlení přes AirBnB, kde platí to stejné co u BlaBlaCaru – mnohem silnější zážitek si člověk odnese z pokoje bytu místního obyvatele než z neosobního hotelového prostředí.

Celé dobrodružství odstartovalo v pondělí v Praze, kde by mělo také 31. června skončit. Lucie se právě nachází v hlavním městě Maďarska a moc si cestu užívá. Bližší informace, pravidelné reportáže a zážitky z Lucie netradiční cesty najdete na blogu www.luckycesta.cz, ale také na www.blablacar.cz/blablalife . Jen jedno je jisté – na tak dobrodružné cestě se plány mohou rychle změnit.