Video placeholde
Savoia
Savoia
Savoia
14
Fotogalerie

Malé Toskánsko kousek za Prahou

Uprostřed malebné vesničky Škvoreč, asi 5 km východně od Prahy, se nachází italská oáza klidu. Barokní zámek  Savoia, který má opravdu činorodé majitele.

Chcete se vymanit z každodenního stresu, uniknout shonu a ruchu velkoměsta a v klidu si vychutnat gastronomické skvosty z rukou vyhlášených italských šéfkuchařů? Pak navštivte zámecký komplex Savoia. Tento pětihvězdičkový hotel je ideálním místem pro romantické pobyty, rodiny s dětmi, svatby i netradiční firemní setkání. 

Mezi vinicemi a olivovými sady

„Naše idea byla jasná od začátku. Pocházím z rozsáhlého italského rodu Salvatore a moje rodina vlastnila toskánskou usedlost u Florencie v oblasti Chianti mezi vinicemi a olivovníky. Protože mám také část rodiny z Česka, společně s manželem jsme hledali místo, kde bychom mohli uskutečnit náš sen, zámek, ve kterém jsem si chtěla otevřít kulinární studio,“ vzpomíná na tehdejší začátky majitelka Monica Eremeev.

Savoia

Zámek, který vlastnil komorník královny Kunhuty

Ještě před osmi lety byla za Škvoreckého zámku pouze ruina s původními gotickými základy ze 13. století. Zakladatelem hradu byl před rokem 1279 Domaslav ze Škvorce, číšník a komorník královny Kunhuty a později jeden z deseti purkrabích Pražského hradu. Komplexem prošla řada známých osobností od Zikmunda Smiřického ze Smiřic, až po velice oblíbenou majitelku Marii Terezii Savojskou z Liechtensteinu, po které je zámek Savoia pojmenován.  „Proslula neobyčejnou dobrosrdečností. Ve Škvorci nechala vystavět kostel a v roce 1771, kdy přišel hladomor, nakázala otevřít panské sýpky,“ uvádí místní kronikář.  

Savoia

Díky přítomnosti zámku byl Škvorec vždy spojován s vyhlášenou kuchyní a není tomu jinak i nyní. Monica společně s manželem Dmitrijem milují italskou kuchyni. „Od malička jsem se pohybovala mezi vlastnoručně vypěstovanými produkty. Ať už to bylo víno, zelenina, olivy,“ vzpomíná energická Italka s tím, že v kuchyni ctí především lokální potraviny. „V Itálii máme takový pojem, říká se mu kilometrici zero, tedy podpora lokálních produktů v daném regionu. Jsem například proti balené vodě. V místní kuchyni budeme vařit také ze sezónních surovin,“ dodává Monica a vzpomíná na doby, kdy v sídle v Toskánsku hostili tak vzácnou návštěvu, jako byl například florentinský kardinál. „Miluji sladké, a když tehdy do Chianti přijel kardinál, připravovali jsme jídlo 24 hodin předem. Servírovali jsme tagliatelle s omáčkou z ragú, roastbeaf, mini bruschetty s toskánskou paštikou a hlavně Královský dort,“ zdůrazňuje Monica. Tradiční recept na Královský dort se v rodině Salvatore předává již několik desetiletí. Jedná se o piškotový dort se dvěma vrstvami krému ze chantili, což je krém s domácí smetanou. Příprava tohoto sladkého skvostu trvá 4 – 5 hodin a můžete ho ochutnat v Moničině kulinární akademii.

Savoia

Startujeme již 16. června!

Kulinární akademie navazuje nejen na italskou kuchyni, ale také na etiketu a rozvoj osobnosti.

Savoia

16. 6. startujeme workshopem pod názvem Osobní značka – který ženám poradí, jak se správně prezentovat a prosadit se v podnikání

19. 6.Přijede na zámek italský šéfkuchař, vítěz evropské ceny v grilování Daniele Govoni, který naučí zájemce správnému grilování, od úpravy mas filírováním po speciální recepty na burgery až po grilovanou zeleninu s bylinkami. Těšit se můžete také na molekulární kuchyni, přípravu dortů, cupkaků, ale také třeba na semináře soustředící se na správnou výživu pro děti. „Maminky mohou na zámek přijet se svými ratolestmi. Máme zde dětský koutek se speciálně proškolenou pedagožkou,“ připomíná Monica.  Co se týče hotelu, ten disponuje dvoupatrovým novomanželským apartmánem, deseti pokoji a v září se také chystá vybudování zámeckého SPA s řadou relaxačních procedur.

Splňte si svůj italský sen, nemusíte kvůli tomu cestovat stovky kilometrů. Kousek Toskánska se nachází pár kilometrů za Prahou…

Škvorecký zámek nadchne milovníky historie, výletníky, ale především milovníky vynikající kuchyně.

Více informací na:  www.savoia.cz