Meghan a Harry se rozhodli vést rodinný život stranou od královské rodiny.

Meghan a Harry se rozhodli vést rodinný život stranou od královské rodiny. Zdroj: profimedia.cz

Harry už není princ aneb Megxit, Diana, zlobení a návod, jak přerušit rodinnou kletbu

„Zlob si, jak chceš, hlavně ať tě u toho nechytí,“ říkávala Diana, princezna z Walesu, Harrymu, svému mladšímu synovi. Nakonec to ale byla ona, kterou u zlobení chytili; zahynula v 36 letech po autonehodě při zběsilém útěku před bulvárními fotografy v létě 1997. Harrymu bylo 12. Jistě i pod vlivem této tragické události respektuje teď královna Alžběta II. přání Meghan a svého vnuka Harryho vést rodinný život poněkud stranou od „firmy“ – tak si britská královská rodina mezi sebou přezdívá.

V pondělí 13. ledna 2020, po téměř dvouhodinové rodinné schůzce se proto s požehnáním třiadevadesátileté královny dohodla „přechodná fáze“ života Meghan a Harryho; po ní přestanou žít z veřejných peněz a s největší pravděpodobností přijdou o svoje královské tituly. Svůj čas budou prozatím dělit mezi Velkou Británii a Kanadu.

Na začátku to přitom vypadalo „snesitelně“: dne 19. května 2018 se princ Harry stal oficiálně prvním členem britského panovnického roku, který se nemusel vzdávat královských výhod ani nijak jinak omlouvat za to, že si bere Američanku. Naopak: Meghan si přímo na svatbu přivezla kus Spojených států, mimo jiné duchovního, který svým projevem à la „all you need is love“ vyvolal u Britů netradiční salvy smíchu.

Jenže to nějak nefungovalo. Meghan nenosila silonky (to se u dvora musí), chodila v černém (to se zas nesmí). Když přišla do jiného stavu, prosadila si „baby shower“ (americký zvyk oslavy budoucího dítěte, který není v Británii běžný), prvorozeného syna ukázal pár až dva dny po porodu. Bývalá herečka Meghan Markleová prožívala v Británii, psali nejen bulvární noviny, celkem pochopitelné záchvaty úzkosti. Sňatkem s vnukem britské panovnice, princem Harrym získala titul vévodkyně ze Sussexu a automatickou příslušnost ke královské rodině, na život u dvora si ale dívka z Nového světa nezvykla. Stejně jako – i když z úplně jiných důvodů – kdysi Diana.  

Těch tabu už bylo dost   

Není totiž legrace, když se v rodině, která má i dnes inspirovat celé britské Společenství národů, tedy 1,8 miliardy lidí (tedy téměř čtvrtinu světové populace), vyskytne někdo, kdo je, jak říkají Britové, „nevychovaný“. A princezna Diana, původně učitelka z mateřské školky, tehdy koncem 20. století opravdu „zlobila“; kvůli nešťastnému manželství s princem Charlesem byla nevyrovnaná, neovládala se, mluvila s novináři, trpěla bulimií, a dokonce ani nevěděla, jak ji léčit. Pro dvůr pak byla hrozbou i tím, že měla neuvěřitelné charisma, a tudíž mnohem větší vliv na média než celý královský Buckinghamský palác dohromady.

Čas oponou trhnul, žijeme v 21. století a Meghan Markle možná nemá tak unikátní charisma, ale zas do britské královské rodiny vnesla novou bezprostřednost a otevřenost. Má k tomu všemu oporu ve své matce, kalifornské učitelce jógy, která ví (a nebojí se to říct), jak zásadní je mentální zdraví.

Právě princové William a Harry navíc začali předloni v létě při celosvětových oslavách dvacátého výročí smrti Lady Diany mluvit o vlastní depresi. Bylo z toho celonárodní pozdvižení. Členové královské rodiny a mluvit o pocitech? Harry tehdy v klidu přiznal terapii, s poznámkou, že „těch tabu už bylo dost“, William zase vyzval další, slavné a důležité britské osobnosti, aby mluvily o svém duševním zdraví. A oni jako houby po dešti začali.

Druhorozený náhradník inovuje

Zajímavý je v této souvislosti hodinový filmový dokument z roku 2017 Diana Our Mother: Her Life and Legacy (Naše matka Diana, její život a odkaz), ve kterém na matku William a Harry poprvé detailně vzpomínají; princ Harry, který si nikdy nebral servítky, v něm říká, že až královna zemře, je pevně rozhodnut tu monarchii i v rámci odkazu své matky Diany alespoň částečně inovovat. Nikoho ale jeho řeči neznepokojovaly, nikdo jim nevěnoval pozornost: jako druhorozený „náhradník“, jak mu v žertu říkávala sama Diana, do toho ostatně neměl co mluvit.

Je tedy jasné, že se Harry nyní rozhodl už nic neinovovat a i v rámci odkazu Diany jednat. Už proto, že je sám právě teď ve věku své matky, když zemřela, a doma má vedle sedmiměsíčního syna manželku těsně před zhroucením.

A proč je tak smířlivá královna? Už jednou to – právě kvůli Dianině „nemístné“ otevřenosti vůči médiím – s monarchií vypadalo bledě. Nebylo tehdy v 90. letech 20. století úplně jasné, zda se instituce vůbec dožije 21. století. Britové se právem ptali: Kolik přesně nás tenhle bláznivý cirkus královské rodiny vlastně stojí? K čemu jej potřebujeme?

Podobné otázky Británie teď, když královská koruna brexitem ztratila i svou poslední důležitou roli, totiž že bývala baštou britské nezávislosti uprostřed Evropské unie, rozhodně nepotřebuje.