Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová - ilustrační snímek

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Vladimír Pikora: Centrální banka pionýrem v boji s klimatem

Lidé ztrácí svou přirozenost a pud sebezáchovy. V Německu prý velmi frčí aplikace, která mladým lidem připomíná, že je čas vypnout mobil a věnovat se sexu. To jsme zblbli až tak?

Lidé už neumí ani rozpoznat, co je skutečné riziko a co jen hypotetické. To ukázal nedávný průzkum Evropské investiční banky. Zjistil, že skoro polovina Evropanů se bojí klimatické krize víc než ztráty zaměstnaní či terorismu.

Došlo to tak daleko, že nová šéfka Evropské centrální banky (ECB) prohlásila, že boj s klimatickou změnou by měl mít v ECB nejvyšší prioritu a že ECB bude v této oblasti mezi centrálními bankami pionýrem.

Nechci nové pionýry. Ve vedení ECB jsou už teď samí aktivističtí svazáci, kteří chtějí měnit společnost. Stačí, že vymysleli ekonomický nesmysl jménem záporné úrokové sazby. Ale oni si nedají pokoj.

Centrální banky už neřídí ekonomové, ale aktivisté

Průšvihem je, že centrální banku ovládla paní, která ekonomii nikdy nestudovala a v žádné bance dokonce ani nikdy nepracovala. Svou práci dostala jen jako politickou trafiku, aby byl ve vedení ECB zástupce Francie. Znalosti paní Lagardeové jsou tak špatné, že snad ani neví, jaké má centrální banka ze zákona priority. Sem boj s klimatem rozhodně nepatří.

Ostatní centrální bankéři to vědí, ale bude těžké bojovat s ECB, za kterou stojí v jednom šiku všichni klíčoví evropští politici. Evropský parlament dokonce minulý týden vyhlásil stav klimatické nouze, což je neuvěřitelný výsměch veřejnosti, protože Evropský parlament je sám velmi neekologickou institucí.

Velmi dobře na to upozornil europoslanec Alexandr Vondra, když na Twitteru napsal, že nelze kázat vodu a pít víno, a vyzval k ukončení nesmyslného pravidelného stěhování parlamentu z Bruselu do Štrasburku a zase zpět. Jinými slovy, europoslanci diktují lidem, jak mají ekologicky žít, že mají přejít na údajně ekologická auta – a sami dělají pravý opak.

Naše centrální banka naštěstí vnímá situaci jinak. Viceguvernér ČNB Marek Mora nedávno v médiích několikrát zdůraznil, že úkol centrální banky není řešit klima. Ze zákona má sledovat cenovou a finanční stabilitu.

Ekoalarmisté jsou ale všemi mastmi mazaní. V rámci klimatické úzkosti vymysleli, jak centrální banky vehnat do pasti ekologické sebevraždy ekonomiky. Přišli s tím, že je nutné realisticky ocenit aktiva. To znamená, že je třeba do jejich ceny zohlednit i ekologická rizika. Nyní tlačí na auditory, aby se stali velkými kontrolory, zda se podniky chovají ekologicky. Někteří investoři žádají okamžitou akci největších auditorských firem, jinak prý podle nich mohou vzniknout větší škody než po finanční krizi. Prý nezohledňují předvídatelné ztráty u fosilních paliv dané plněním cílů pařížské dohody.

Jinými slovy, aktivističtí investoři a politici tvrdí, že pokud dnes auditoři a banky nepřecení svá aktiva podle toho, jak se podle nich bude vzhledem ke klimatické krizi vyvíjet ekonomika, časem se prý ukáže, že vlastní špatně oceněná aktiva a že tedy údajně bohatá firma vlastně nevlastní nic, co by mělo rozumnou cenu. To zní velmi chytře. Je to sice obstojná pitomost, ale rádoby vědecky zdůvodněná, která naprosto nabourá stávající finanční systém směrem, jakým chtějí ekologové.

Struktura ekonomiky se změní k horšímu

Kvůli ekologickým důvodům by třeba nemělo jít zastavit starší nemovitosti, protože jsou neekologické, a tedy vlastně bezcenné. Jinými slovy, mnoho lidí nedostane hypotéku.

To samé platí pro auta, která nejsou elektrická. Leasing na diesel? Bláznovství. Leasing na benzínové auto? To přece není o moc lepší. Stará auta tím budou odepsaná, ačkoli by stále mohla sloužit. Údajně bude ekologičtější vyrobit zbytečně nová auta.

Úvěr automobilce, která vyrábí i jiná než elektrická auta? Bláznovství.

Úvěr na traktor? Víte, jaké má traktor emise, když není elektrický? Ani omylem.

Jinými slovy, skoro vše zbytečně zdraží, protože „ekologové“ rozhodli, že chtějí přejít na nové (neekologické) technologie.

Úvěr na výstavbu elektrárny? Jen pokud je na obnovitelné zdroje! Ty jsou velmi drahé. Německé domácnosti už mají díky podpoře alternativních zdrojů elektřinu dražší než lidé ve většině Evropy. A nepochopitelné je, že se vůbec nebouří. Jsou dostatečně zpracované ekologickou propagandou.

A tady to nekončí. Někteří dokonce přemýšlí, že by mohli před soud pohnat i vedení podniků, pokud nebudou investovat ekologicky, protože se nechovají jako řádní hospodáři.

Manažeři, bankéři i auditoři mají najednou rozhodovat o tom, co je a co není ekologické. To je ale často velmi těžké až nemožné. Pamatujete si, jak nám podobní alarmisté tvrdili, že je ekologické přimíchávat řepku do pohonných hmot? A teď všichni víme, že to tak nebylo. Přesto teď máme řepku na obrovském procentu polí místo obilí. Nikdo nemůže chtít, aby byli bankéři ekologickými experty, nehledě na to, že názor expertů se v čase vyvíjí a třeba i drasticky mění.

Akce ekoalarmistů a šikana těch, kteří se k nim nepřidají, povede jen k tomu, že nebude možné financovat dosud klíčová odvětví ekonomiky a za ekonomicky únosných podmínek půjde financovat jen rádoby zelené projekty. Na první pohled neekonomické „zelené“ projekty se tím budou zdát pro investory zajímavější. Tradiční obory budou opuštěny. Struktura ekonomiky se změní. Bude velmi drahá a globálně nekonkurenceschopná, aby se jednou nejspíš ukázalo, že to vlastně nebylo ani ekologické. Evropa neporoste, zatímco Čína i USA půjdou vpřed. Globální klima přitom sama Evropa nezmění, protože Čína i USA pojedou dál v tradiční ekonomice. A řeky v Africe i Asii budou dále zanesené odpadem a země zničené těžbou surovin pro elektrobaterie.

A to vše jen proto, že většina lidí jde jak stádo za těmi, kdo nejvíc křičí, že planeta shoří. Tento týden jsem se dočetl, jak údajně roste počet lidí, kteří věří, že je země placatá. Vůbec se tomu nedivím, když čtu, kolik lidi věří, že se lidé nedělí jen na muže a ženy. Zvláště mladí lidé prostě nemají vzdělání a věří každé blbosti, kterou média omílají. Nemůžeme se divit, když si myslí, že v pátek nemusí do školy. Tito nevzdělaní lidé by nás vážně neměli řídit. Bohužel, ECB už řídí.