Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Babiš proti Babišovi aneb Nejbizarnější panoptikum v českém soudnictví

Babiš není Zeman. Ten by se na celou Evropskou unii vykašlal. Řekl by, že jsou to blbci a prošlo by mu to, protože na Zemanovi nezáleží. Nad jeho tlacháním každý mávne rukou. Babiš chtěl tím směrem také jít, ale lekl se, z Bruselu blbce neudělá, bruselské rozhodnutí nakonec přijme a půjde na to jinak. 

Babišovy firmy budou žalovat stát za to, že jim vláda odebrala dotace, protože předseda vlády Babiš je ve střetu zájmů a jeho firmy nemají na dotaci nárok.  Rozumíte tomu? Já s obtížemi. Tak ještě jednou: firmy miliardáře Babiše musí vracet dotace, na které z Babišovy viny neměly nárok. Je to žaloba soukromého Babiše na státního Babiše. Tak teď už tomu rozumím.

Představuji si to tak, že před stolicí soudní na místě žalujícího líčí Babiš, o kolik ho stát okradl, když mu sebral dotace, na které měl nárok, protože není ve střetu zájmů. Pak si přeběhne na místo obhájce. Tam líčí, že žalující Babiš na dotace neměl nárok, protože byl ve střetu zájmů a on, žalovaný Babiš, mu je musel podle rozhodnutí z Bruselu jako premiér odebrat. Pak zas běží na židli Agrofertu, odkud volá, je to spiknutí nepřátel, aby ho, Babiše, dostali z politiky.

A pak zas na židli státního zástupce a zpátky a tam a zpět a soud si může krk ukroutit. Už se mu ti Babišové pletou. Vzadu jsou nosítka a sanitáři tam čekají, koho nakonec odvezou do blázince nebo na JIPku, když ho to klepne v soudní síni. Naději mají Babiš žalovaný i Babiš žalující, soudci i advokáti. Jde jen o to, kdo se zblázní první. Pak se to všechno zastaví, dokud se postižený v blázinci neuzdraví.

To zabere tolik času, že se záležitost mezitím přestěhuje na věčnost, kde v té době už budou žalobci i žalovaní, Brusel i ty nevrácené dotace. Zůstane po nich jen jeden nepochopitelný spor, v němž byl žalující totožný s žalovaným. Ani panoptikum není věčné. Nikdo si už nevzpomene, jak skončilo. Dostane název Česká cesta a půjde v muzeu kuriozit do čestné vitríny. Jiní národové budou Čechům závidět. A Slováci přijdou zas zkrátka, třebaže vynálezce toho soudu nepůsobil u StB v Praze, nýbrž v Bratislavě.