Stávka učitelů 2019: Markéta Seidlová, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ)

Stávka učitelů 2019: Markéta Seidlová, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) Zdroj: ČTK

Očima libertariána: Otevřený dopis stávkujícím učitelům

Vážení stávkující učitelé,

stávkujete. Chápu vás. Chápu i důvod stávky – peníze. Peníze totiž signalizují míru užitečnosti placeného pro toho, kdo platí. A je na tom, ke komu signál směřuje, jak s ním naloží. V tržním prostředí, pokud si vás zaměstnavatel neváží a platí vás mizerně, jdete dělat jinam, tam, kde vás ocení víc. Ve školství máte smůlu – tam totiž skoro vše organizuje stát.

Takže stávka učitelů. Naštvat lidi a tím upozornit na to, co vás trápí. Co jiného vám taky zbývá, protože odejít na jinou školu nepomůže, neboť jsou na tom všechny prakticky stejně – všechny platí stát skrze své normativy, tabulky… jako za bolševika.

Jen bych měl takový dotaz – není těch pár stovek, co vám nechce stát dosypat z peněz, které vzal nám všem, trochu zjednodušující důvod? Neměli byste protestovat proti příčinám, nikoliv proti projevům problému? Stát si vás totiž moc neváží, rodiče, jejichž děti vzděláváte, naopak ano. Jenže mezi rodiči a učiteli stojí stát. Má totiž rodiče za nezodpovědné pitomce, kteří by nechali své děti negramotné. A tak nás stát nejen léčí, dopravuje a chrání, ale i vzdělává naše děti.

Možná by bylo namístě spíš stávkovat ne na pokyn odborářských bossů kvůli zvýšení platů, ale kvůli tomu, že stát ve vzdělávání určuje vše. Co se děti musí učit. Kdo je může učit. Kde se mají učit. Kontroluje, jak se to učí… A určuje i kolik za to všechno zaplatí. Možná byste měli místo stávky začít tím, že budete vysvětlovat rodičům, že kdyby jim stát nebral tolik peněz, mohli by zaplatit vzdělání pro své děti dle svého výběru. A vy, učitelé, pokud byste nebyli zatíženi nesmyslnou administrativou a povinnostmi, co po vás chce stát a zřizovatel, měli byste také na děti více času.

Možná byste měli stávkovat spíš za co největší odluku vzdělání od státu. Protože kam sáhne stát, tam se nedaří. Silnice. Železnice. Pošta. Dotace…

My rodiče si totiž vaší práce vážíme. A jsme ochotni za ni platit, když nám stát nechá naše peníze. My rodiče i vy učitelé chceme totiž totéž – co nejlepší vzdělání pro naše děti.

Zvažme, zda potřebujeme ty zbytečné mezičlánky. Ministerstvo. Odbory školství na krajích i obcích. Českou školní inspekci a všechny další kontrolní orgány. Národní ústav pro vzdělávání. Ty tisíce lidí, kteří netvoří nic, co by lidi chtěli, jen vymýšlejí povinnosti pro všechny kolem a projídají peníze, které by mohly směřovat přímo do vzdělání dětí. Protože stát do školství nedává žádné jiné peníze než ty, které sebere nám všem. Stát totiž žádné jiné peníze než ty, které vezme lidem, nemá. Na nic.

Takže stávkujte. Chápu vás. Ale myslím, že stávkovat byste měli z jiných důvodů. Těch pár stovek navíc totiž nic nevyřeší, jen zaneprázdní společnost diskusí na falešné téma.

Autor je zakladatelem Libertariánského institutu.