Poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák (STAN).

Poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák (STAN). Zdroj: Stanislav Polčák

Polčák naznačil, že si přeje Zemanovu smrt. Ať rezignuje, pokud to STAN myslí se slušností v politice vážně

Parlamentní hnutí STAN se dlouhodobě tváří jako ta slušnější část českého politického spektra. A nutno objektivně uznat, že jim to i celkem daří, tedy alespoň v porovnání s některými politickými konkurenty. Není se čemu divit: Starostové a místostarostové, kteří tvoří jádro hnutí STAN, bývají většinou lidé práce, kteří na nějaké větší pletichaření v zásadě nemají čas. O to více mě však šokovala aktuální slova europoslance této strany Stanislava Polčáka, který na sociální sítě zavěsil hrubě urážlivý výrok na adresu prezidenta Zemana a de facto mu popřál brzkou smrt. Prý aby příroda vyřešila situaci.

„Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda,“ napsal Polčák na svůj Twitter.

Autor tohoto článku nepatří do pomyslného fanklubu pana prezidenta Miloše Zemana. Ovšem přát někomu veřejně smrt, je nevídané politické faux pas. S Milošem Zemanem leckdy nesouhlasím, vím, že to není ideální politik, a píši to i veřejně ve svých článcích, ale smrt bych mu opravdu nikdy nepřál.

Trochu to připomíná brněnského politika Svatopluka Bartíka, který zase veřejně diagnostikoval panu prezidentovi rakovinu a dal mu jen pár měsíců života. A co čert nechtěl, Bartík tak učinil v čase druhé prezidentské volby, úmysl poškodit kandidáta ve volbách se tehdy nabel. Nelze se divit, že jej Zeman za jeho slova zažaloval.

Mám za to, že Stanislav Polčák by se měl bez zbytečného odkladu vzdát mandátu europoslance. Nezapomínejme, že v Evropském Parlamentu zastupuje ze zákona všechny občany České republiky – tedy nejen ty, kteří ho přímo volili. Takže neobstojí obhajoba, že Polčákovi voliči (čistě teoreticky) také přejí Milošovi Zemanovi smrt. Nedokážu si představit, že by náš stát měl v europarlamentu nadále reprezentovat člověk, který veřejně přeje smrt hlavě státu, ze které byl do svého úřadu vyslán. Pokud nerezignuje Polčák sám, mělo by ho k tomu vyzvat vedení hnutí STAN, pokud jim lidé mají nadále věřit, že chtějí prosazovat slušnou politiku.

Autor je právník.