Andrej Babiš při zavedení první vlny EET - ilustrační snímek

Andrej Babiš při zavedení první vlny EET - ilustrační snímek Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Daňový paušál je pouhou vějičkou Andreje Babiše pro živnostníky

Sněmovna dnes přehlasovala Senát a schválila rozšíření EET i na zbývající podnikatelské obory. Zároveň přichází ministerstvo financí s návrhem, podle kterého by měl být zaveden jednotný paušál pro živnostníky s příjmem do jednoho milionu korun ročně, který by platili místo daní, sociálních a zdravotních odvodů. Živnostník, který požádá o paušální daň, tak bude platit jednu danou částku Finanční správě, která pokryje sociální a zdravotní pojištění a daň z příjmu.

Takový živnostník nebude muset podávat daňové přiznání, přehled o příjmech pro Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, zaplatí a tím pro něho plnění povinností končí. Nebude muset vést evidenci účetnictví a nebude muset případně platit za vypracování účetní, tvrdí ministryně financí Alena Schillerová.

OSVČ a daňové přiznání za rok 2019 >>>

Paušální daň by se hradila měsíčně a zahrnovala by minimální náklady pro zdravotní a sociální pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částku 500 Kč. Podle údajů Ministerstva financí, které návrh předkládá, by paušální odvod mohlo využít až 422 tisíc OSVČ. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se odvíjela v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují.

Mzdová kalkulačka pro rok 2020: Kolik zaměstnanec odvede státu? >>>

Otázkou je, zda jde o natolik převratnou a zásadní úlevu. Ačkoli by jednotný paušál znamenal úspory byrokracie, je otázkou, kolik OSVČ by se pro něj nakonec rozhodlo za předpokladu, že by byl dobrovolný. Jak totiž spočítal server Podnikatel.cz, pro OSVČ s 80% paušálem, pro které platí minimální zálohy na pojistném, by znamenal vyšší odvody než doposud. Pro bezdětné, kteří využívají jen základní slevu, by znamenal roční ztrátu 6000 Kč. V případě, že nyní využívají zvýhodnění na děti, šlo by dokonce o ještě vyšší částku. Obdobně je to i s OSVČ, které mají paušál 40 %, respektive 60 %. I tam by záleželo na konkrétní výši příjmů, vyživovaných dětech a podobně. Ani s tím odstraněním účetnictví to není tak snadné, protože by si živnostník stejně musel hlídat, zda nepřekročil stanovenou hranici jednoho miliónu korun, a tím pádem by musel příjmy dokladovat i pro příslušnou daňovou kontrolu.

Kdo nemusí podávat daňové přiznání >>>

Co je ale nejzásadnější – Schillerová nehodlá zároveň rušit ani pro tuto skupinu povinnost vést EET, přestože to u paušálu nedává žádnou logiku. Daňový paušál je tak pouhou vějičkou, která má Andreji Babišovi vrátit významnou voličskou skupinu. Nechají se ale na ni živnostníci nachytat, když je po celou dobu, co je u kormidla, držel pod krkem?

Autor je redaktorem webu Česká justice

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>