Rok 1991 a otevření centra Drop-In pro léčbu drogových závislostí. V té době jeho pracovníky byli MUDr. Jiří Presl, Evžen Klouček a psycholog Ivan Douda.

Rok 1991 a otevření centra Drop-In pro léčbu drogových závislostí. V té době jeho pracovníky byli MUDr. Jiří Presl, Evžen Klouček a psycholog Ivan Douda. Zdroj: ČTK

25 let metadonu v Česku: Tisíce zachráněných životů, nižší kriminalita a menší rozšíření AIDS

Naše země patří k těm, kde je problém závislosti na tvrdých drogách pod kontrolou, nenarůstá a nestává se z něj společenská hrozba. Lví podíl na tom mají dva lidé – MUDr. Jiří Presl a PhDr. Ivan Douda, zakladatelé nadace Drop In. Před pětadvaceti lety byl Reflex u toho, když zaváděli pro závislé metadonovou substituční léčbu. Nyní je substituce zavedenou zdravotnickou metodou, zachránila tisíce lidských životů a zamezila možná stovkám tisíc krádeží. Těžcí narkomani díky substituci nekradou, ale léčí se.

„Nejdřív začnu tím, co se nepovedlo,“ říká doktor Presl. Vypadá stejně mladistvě jako před čtvrt stoletím, jen mu poněkud zešedly vlasy. „Substituční léčba je záležitostí velkých měst, nepodařilo se, aby se ze substituce stal široce a celoplošně rozšířený nástroj léčby.“ Úspěšní lidé většinou nejdřív hovoří o svých neúspěších – protože ten výkon, který oba páni doktoři učinili, posunul Českou republiku v protidrogové politice od Ukrajiny na západ. Substituce je dnes těžkým narkomanům dostupná, a že je jen ve velkých městech, je jen drobná vada na kráse. Ono se v Bobrdovicích pod Mrdníkem stejně moc heroinu neprodá. Jak to ale vypadalo před čtvrt stoletím?

Na Diolan došly peníze

Rok 1995, mluví pacient: „To pondělí měl, jak nám v Drop In říkali, začít metadonový program. Byl to ten den, kdy odvolali doktora Béma z funkce. Do tý doby jsem byl na Diolanu. Stačil na sedmdesát, osmdesát procent. Zbytek jsem si musel opatřit – ale pořád to znamenalo, že jsem měl heroin tak dvakrát týdně.“ Diolan je slabší než metadon a dokáže závislého ochránit jen před těmi nejhoršími příznaky abstinenčního syndromu. Metadon naopak může člověka, který nechce dál brát drogy kupované od dealerů, udržet v jakési stabilní hladině, kdy utrpení absťáku není přítomno. To pondělí jsme přišli pro Diolan a dozvěděli se, že ho dál nebudeme dostávat. Snižovali nám to po třech tabletách, normálně jsem dostával třicet na den. Takže v pondělí dvacet sedm. V úterý dvacet čtyři. Ve středu dvacet jedna. Ve čtvrtek jsem si šel koupit heroin. A začal si zase šlehat – kdybych ho šňupal, tak spotřebuju tři gramy denně.“

Když nic jiného – muž, který seděl vedle mě, do onoho pondělí pod dozorem lékaře kontrolovaně užíval substituční čistou látku Diolan (v tabletách), kterou dostával zdarma v Nadaci Drop In. Od onoho pondělí odevzdává horentní sumy peněz pouličním prodavačům tvrdých drog – nejnižšímu patru organizovaného zločinu. Za ně dostává bílý prášek neznámého složení, ve kterém obvykle převažuje heroin. Ten si vpichuje za nejistých hygienických podmínek do žíly.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!