Jiří Ovčáček se humoru nebojí...

Jiří Ovčáček se humoru nebojí... Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jiří Ovčáček bude mít vlastní televizní show. Má na skutečnou zábavu ale „koule“?

Jiří Ovčáček, ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a mluvčí Miloše Zeman, už přestal hledat neexistující článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“ a od konce srpna se vrhne i na moderování vlastní show na TV Barrandov. Kdekdo ho za to kritizuje, přitom je to jeden z nejlepších nápadů, s jakým kdy kolega Ovčáček přišel. Konečně totiž uvidíme, jak je na tom humor a zábava v podání Pražského hradu. Protože se jistě můžeme těšit na zajímavou slovní a myšlenkovou ekvilibristiku.

Zatím Jiří Ovčáček své myšlenkové pochody prezentuje většinou na Twitteru. Občas zde uvádí názory „pana prezidenta“, ještě častěji zpochybňuje IQ svých kritiků a nepřátel a prezentuje také svoji procítěnou katolickou víru. V tom posledním případě je to obrovský skok od dob, kdy byl redaktorem komunistických Haló novin, ale každý se nějak vyvíjíme a přijímáme nové podněty. Ovšem moderováním vlastní talkshow vstupuje na zcela jiné pole, kde bude muset osvědčit pohotovost, rychlou orientaci a zejména se očekává, že to bude i zábava. A to už je něco, co jen tak někdo nedokáže.

Dobrá show to může být, pokud si Ovčáček bude dělat srandu i z Miloše Zemana. Jenže mluvčí, když hovoří o „panu prezidentovi“, se vždy tváří tak strašně vážně a urputně, jako když pejsek nasadí smutné oči a žadoní o pozornost a potravu.

Určitým varováním pro televizní diváky může být přitom celé pojímání zábavy na TV Barrandov. Například Jaromír Soukup, generální ředitel a majitel této stanice, moderuje nekonečně mnoho pořadů. A nejhůře mu jdou právě ty, ve kterých se snaží být za každou cenu vtipný. Pojímat věci s nadsázkou a přijít s nečekaným překvapením je ale zejména před kamerou těžké a většina lidí to nezvládá.

Navíc český humor je velmi specifický. Zatímco Američané a Britové berou v podobných televizních show všechno útokem a nic jim není svaté, přesto to bývá hodně zábavné. K tomu potřebujete nejenom odvážného a inteligentního moderátora, který je nad věcí, ale také hosty, kteří spolupracují, kteří se nebojí udělat si srandu i sami ze sebe. Jenže to, co je za našimi hranicemi považováno za ironii, je v Česku někdy bráno jako urážka. Zda se dokáže vymanit z tohoto stereotypu Jiří Ovčáček, to jenom uvidíme. Zatím tomu většina jeho reakcí nenapovídá.

Konkurence přitom v Česku není nijak velká. Například za jednoho z guru českého humoru je už léta považovaný Zdeněk Svěrák. Zatímco starší generace ho velebí, tak těm mladším to připadá nudné a často až nesrozumitelné. Herec a moderátor Jan Kraus pak léta uvádí svoji televizní show, kde se ovšem někdy svým vtipům směje jen on sám, hosty k tomu ani nepotřebuje.

Karel Šíp v pořadu Všechnopárty zase přistupuje k partnerům laskavě a sledovanost má oproti Krausovi násobně větší. Jenže to není nijak vyostřená diskuse, ale typický sousedský pokec. Talkshow se objevují i na některých českých internetových televizích, kde už je přece jenom zábava pojímána modernějším způsobem, ale vybrané terče (zejména z oblasti politiky) se pořád opakují, neřeže se do všech stejně.

S čím přijde Jiří Ovčáček? Pokud má v plánu jen jiným způsobem šířit myšlenky Pražského hradu a jemu spřízněných duší, tak si zábavy moc neužijeme, protože budeme dopředu vědět co přijde. Pokud dá prostor i hostům, kteří vtipně „setřou“ před kamerami jeho či Miloše Zemana, můžeme se dočkat překvapení. Otázkou ale je, zda má na to mluvčí takzvaně „koule“.