Agent nemůže žít dva životy – jeden muslimský a druhý běžný nemuslimský. Musí se na několik měsíců nebo let stát muslimem na sto procent.

Agent nemůže žít dva životy – jeden muslimský a druhý běžný nemuslimský. Musí se na několik měsíců nebo let stát muslimem na sto procent. Zdroj: Profimedia.cz

Muslimští teroristé v evropských tajných službách: Konspirace pramení z neznalosti toho, jak agenti fungují

Španělská média zveřejnila tvrzení, že jeden z významných teroristů, který řídil teroristické útoky v roce 2017 ve Španělsku, byl údajně informátorem španělské tajné služby. Obdobné informace vypluly na povrch i v případě vyšetřování velkého islamistického teroristického útoku v roce 2004 na vlaky v Madridu. Podobné spekulace se také objevily v případě islámského teroristy zapojeného do útoku v Berlíně Anise Amriho, byť je německé ministerstvo vnitra popřelo jako lživé. Vznikající konspirace a dezinformace jen oslabují důvěru společnosti a politiků v tajné služby. O problematiku islamismu a tajných služeb se zajímám více než 20 let, a tak bych aspoň ve stručnosti čtenářům rád popsal problémy, s kterými se naše evropské tajné služby setkávají v boji proti islamismu.

Výše uvedené mediální informace mnohdy vedou k spekulacím a konspiracím, ve kterých se mnozí lidé snaží vyvolávat dojem, že vlastně nejde o teroristické útoky islamistů, ale operace pod falešnou vlajkou, kdy mají evropské tajné služby ve skutečnosti stát v pozadí těchto teroristických útoků. Asi nejvíce takových konspirací vzniklo kolem teroristických útoků v Londýně v roce 2005.

Všechny tyto zprávy jen mediálně ventilují obrovskou frustraci, která se stále více objevuje v řadách agentů evropských tajných a bezpečnostních služeb. Byť teoreticky boj proti islámským teroristům může vypadat relativně snadný, ve skutečnosti takový rozhodně není. Bohužel, tajné služby a policie příliš nestojí o medializaci své práce, a tak většina obyvatel nemá ani potuchy, v jakých problémech se boj proti islámskému terorismu nachází a proč je mnohem těžší čelit islámským radikálům než radikálům pravicovým či levicovým. Jenže právě díky tomu všemu mohou vznikat konspirace a dezinformace, které oslabují důvěru společnosti a politiků v tajné služby, jak ukazuje například v úvodu zmíněný případ ze Španělska.

Práce, do které se nikdo nehrne

Problémů zažívají evropské tajné služby v boji proti islamismu mnoho. Prvním a největším je samotné nasazení vlastního agenta do islamistické komunity. Takový rozvědčík nemůže jít do akce s tím, že bude žít dva životy – jeden muslimský a druhý běžný nemuslimský. Takovou operaci navíc nelze realizovat jen na pár týdnů či měsíců. Aby měla infiltrace agenta smysl, musí se operace provádět s plánováním minimálně na několik let. A to už je problém, takový agent nemůže prostě vést dva životy. Takže to musí být nejspíše svobodný muž, který svůj život musí na sto procent podřídit celé operaci, musí žít 24 hodin, 7 dnů v týdnu, 365 dní v roce jako hluboce věřící muslim. Jakékoli selhání v jeho veřejné prezentaci života ultrazbožného muslima ho může odhalit. Dokážete si asi představit, jak velký problém je najít schopného agenta, který na takovéto podmínky přistoupí.

A protože je takových agentů nedostatek, tajným službám nezbývá než se zaměřit na snahu získat mezi islamisty informátory, aby měly aspoň nějaké šance získat významné informace zevnitř islamistických kruhů. A to bude případ kauzy ze Španělska (pokud se potvrdí, že islámský terorista byl informátor španělských bezpečnostních složek) i z jiných zemí.

Konspirace jsou vodou na mlýn islamistům

Oni totiž islamisté nejsou žádní idioti nebo retardovaní fanatici, jak je nám mnohdy vykreslují někteří odpůrci islámu. Naopak mnozí z islamistů jsou velice vzdělaní a inteligentní lidé. A protože islamisté vědí, že se je tajné služby snaží infiltrovat, snaží se toho využít pro své cíle. Například tím, že s tajnými službami sami navazují kontakty a užívají takzvané dvojité agenty, kteří záměrně předávají tajným službám zkreslené nebo falešné informace, aby je zmátli.

Někdy jim jde i o to, poškodit schopnosti našich tajných služeb tím, že zlikvidují naše nejlepší agenty, jak to například provedl dvojitý agent teroristické organizace al-Káida v Afghánistánu v roce 2010, kdy na schůzce s agenty CIA odpálil nálož, zabil 7 nejlepších agentů pro oblast Afghánistánu a další zranil. Mimochodem to nebyl žádný pastevec ovcí, ale vystudovaný lékař. V roce 2016 vypukl podobný skandál v Německu, kde se ukázalo, že jeden z muslimských agentů spolupracujících s německou kontrarozvědkou zároveň v uzavřeném diskuzním fóru na internetu nabízel islamistům informace, jak přelstít německou kontrarozvědku.

Bohužel se obávám, že spousta lidí si takové informace nedohledá a nepřemýšlí nad nimi, zato snadno podlehne konspiračním teoriím a fámám. Což v konečném důsledku posiluje hlavně islamisty a oslabuje naši bezpečnost.