Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na Hradě (11. 7. 2019)

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na Hradě (11. 7. 2019) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

K tiskové konferenci se připojil i aktivista s transparentem, který odkazuje na slova předsedy KDU-ČSL Marka Výborného, že ústava není trhací kalendář
K tiskové konferenci se připojil i aktivista s transparentem, který odkazuje na slova předsedy KDU-ČSL Marka Výborného, že ústava není trhací kalendář
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) s dcerou Vivien na Hradě a v chrámu sv. Víta (11. 7. 2019)
6
Fotogalerie

Troll Zeman drží Babiše v kleštích. Hrad se mstí a republika na to doplatí

Miloš Zeman je na koni. Premiér Babiš teď už hraje o všechno. Jde mu jen o to, aby měl mocného spojence ve chvíli, kdy bude v rámci svých kauz obviněn. Dovolí tedy prezidentovi, aby s ním oral dle libosti. A Zeman je v pozici, kterou vždy miloval nejvíc: může rozeštvávat a mstít se.

Prezident republiky si údajně s internetem příliš nerozumí, ale to mu nebrání, aby se v posledních týdnech choval jako ukázkový troll. Popouzí různé skupiny proti sobě, s gustem se jim vysmívá a ještě se u toho tváří jako ten jediný s nezištnými úmysly. Miloši Zemanovi je evidentně zcela ukradené, jestli ústavní právníci i Ústavní soud říkají, že jeho současné jednání je protiústavní.

Prostřednictvím svého mluvčího se nechal slyšet, že v Ústavě nic o neprodleném prezidentském podpisu personálních změn ve vládě, navržených premiérem, nestojí. Podle této logiky by Zeman mohl zítra někoho na Hradě zbít bejsbolkou, neboť o zákazu takového jednání rovněž Ústava nemluví.

Odporná hra

Ve skutečnosti hraje prezident trojí hru: Jednak dává najevo Babišovi, na něhož se řítí bruselská pohroma a žalobě se nevyhne, že bude muset skákat, jak si páníček přeje, pokud nechce přijít o všechno. A Babišovi jde skutečně o všechno: budoucnost jeho impéria a především velmi reálnou variantu kriminálu. Za druhé Zeman s gustem dál ponižuje sociální demokracii, k níž má, je-li to možné, snad ještě víc krkavčí vztah, než Klaus senior k ODS. A za třetí: Zeman si vyřizuje staré účty. Prezident nikdy nezapomněl kulturní sféře, že se proti němu několikrát otevřeně postavila.

Na dezinformačních webech typu Parlamentní listy v souběhu s kauzou Staněk už několik týdnů vycházejí denunciační články s rudoprávnickým slovníkem, plné „skandálních“ a „zasvěcených“ odhalení typu „režisér Národního divadla si za deset tisíc korun jezdí služebním vozem do Německa na festivaly, zatímco chudák paní na pokladně si vydělá sotva na živobytí.“ Jeden z těchto slintů měl titulek „Padnete!“. Takhle se v Čechách psalo po Mnichovu. Jistě to není náhoda. Mediální sféra dlouhodobě blízká prezidentovi za něj odvádí špinavou práci.

V součinnosti s Hradem jde o zřejmý pokus vyvolat u veřejnosti dojem, že Staněk nebyl odvolán pro svou absolutní neschopnost (což byl), ale protože odvážně potíral podezřelé čachry proradných komediantů a musel být obětován. Tato třetí Zemanova hra je mocensky možná nejméně významná, lidsky je však nejodpornější. Je vidět, že prezident České republiky je už zcela promořen manýry a způsobem přemýšlení východních diktatur, kam si tak rád jezdí pro rozumy.

Eskalace napětí

Protibabišovské kruhy od začátku oligarchova působení v politice varovaly, že slovenského miliardáře dříve či později dostihne jeho obří svět zájmů, či, jak se nyní ukazuje, přímo protizákonné jednání. A že to pro republiku představuje obrovské riziko. Přesně k tomu teď došlo. A všechny karty má v rukou mstivý muž, který své poslední roky v politice chce využít k jedinému: obratu směřování země.

Jde mu o nastavení kurzu demontáže veřejnoprávních médií, rozložení odbojné kulturní a občanské sféry a celkovou orientaci na Východ. Už tak vyhrocené poměry v republice budou s blížícím se kulatým výročím Listopadu eskalovat dosud nevídaným způsobem. A výhradní zodpovědnost nesou dva muži. Andrej Babiš a Miloš Zeman.