Studentská stávka Fridays for future

Studentská stávka Fridays for future Zdroj: ČTK

Klimatické záškoláctví: Bude i zde platit rovnost před zákonem?

Veřejným prostorem koluje informace, že národní mluvčí studentské kampaně Fridays For Future Anna M. údajně dostala třídní důtku za neomluvené hodiny, když stávkovala za klima. Následně se ovšem objevilo dementi ze strany pražské střední školy, do které žákyně chodí. Data jsou prý nepravdivá. Předmětná žákyně prý nemá třídní důtku a počet jejích neomluvených hodin se rovná nule.

Nová praxe ve školách

Kolega novinář Ivan Brezina se následně dotázal ředitele zmíněné školy, která informace je pravdivá a zda byly skutečně zameškané a prostávkované hodiny studentce omluveny. Ředitel školy, která je mj. povinným subjektem dle zákona o svobodném přístupu k informacím, zahrál věc de facto do informačního autu s odkazem na údajnou ochranu osobních údajů žákyně.

Stranou ponechme, že pokud se novinář ptal na úřední činnost školy (počítání a uznávání zameškaných hodin), tak se z povahy věci nemůže jednat o ochranu osobních údajů (ani to tedy není v rozporu s GDPR či zákonem č.110/2019 Sb., provádějícím GDPR). Jde zde jednoznačně přece o veřejnoprávní činnost školy jako orgánu veřejné správy, nota bene placené z veřejných peněz, nicméně nutno zvednout obočí nad jinou věcí. Pokud skutečně veřejná škola omluvila tímto způsobem zameškané hodiny, tak jde o nebezpečný precedens.

Budou školy analogicky omlouvat opakované stávkování moravských žáků za obnovení moravské zemské samosprávy – nazvané třeba „Úterky pro Moravu“? Budou obdobně školy omlouvat též opakované stávkování středoškoláků za odstoupení Marie Benešové – „Středy pro justici“? Budou obdobně naše střední školy promíjet též opakované stávkování středoškoláků za odstoupení kancléřky Merkelové – „Čtvrtky pro lepší Německo“? A co třeba děti stávkující za vystoupení ČR z EU – „Pondělky pro vlast bez okovů“? Budou také omluveny?

Pomůže i ombudsmanka?

V souladu se zásadou legitimního očekávání žáci, kteří budou absentovat ve škole z jiných důvodů, než je „stávka za klima“, by v rámci rovnosti přístupu měli mít právo domoci se stejného rovného zacházení. V tom by jim měla ostatně pomoci i veřejná ochránkyně práv či následně i soudy. V demokratickém právním státě musí platit rovnost před zákonem. Bez výjimek!

Pokud ředitelé některých škol přistupují k výkonu své veřejnosprávní činnosti přespříliš aktivisticky a svémocně omlouvají zameškané hodiny (nikdo jim nebere, že to možná mysleli na začátku i dobře), tak se pouštějí na velice tenký a zrádný led. Musí pamatovat, že jejich kroky mají zákonité následky, které jsme naznačili výše.

V závěrečné nadsázce: Pakliže dnes omluvíte klimatické záškolačky, zítra budete muset omlouvat i  středoškoláky demonstrující třeba za „bílé Čechy bez cikánů“. Raději neotevírejme Pandořinu skřínku, a jednejme rozumně a uvážlivě.