Máme se opravdu bát Sudeťáků? Nechystá se tu zase část politiků na minulé bitvy?

Mnohé Čechy a Moravany asi krapet zarazilo prohlášení německého ministra vnitra Horsta Seehofera, že by bylo možné a náležité v budoucnu uspořádat konání sudetoněmeckého sjezdu na území České republiky. Realizaci takového srazu v české kotlině si mj. přeje i hlava Němců vysídlených po válce z českých zemí, pan Bernd Posselt. Dodejme, v ČR nepříliš oblíbená osobnost.

Mnozí naši spoluobčané volají: To je jasná provokace, to nesmíme nikdy připustit! Kde je úcta k více než tři sta tisícům obyvatel někdejšího Československa, kteří násilně zemřeli v letech 1939-1945 za hrůzovlády nacistů? Žádný sraz „Sudeťáků“ se zde konat nesmí! Češi a Češky do zbraně!

Nalejme si čistého piva, nyní neexistuje právně relevantní způsob, kterak tzv. sudetoněmeckému landsmanšaftu zabránit v konání jeho sjezdu v Česku. Nota bene Německo i ČR jsou řádnými členy Evropské unie, kde je zaručena svoboda pohybu. Jed o jeden z pilířů, na kterých EU dlouhodobě stojí. Ministerstvo vnitra ČR ani žádný jiný správní úřad nemá legální pravomoc takovému setkání zabránit.

Majetkové nároky nehrozí

Možná teď některé naše čtenáře naštvu, avšak v uspořádání sudetoněmeckého mítinku v naší krásné zemi nevidím větší problém. Lakmusovým papírkem jsou i největší odpůrci „Sudeťáků“ na české politické scéně. Dlouhodobě jsou jimi naši komunisté, nyní doprovázení Okamurovci - SPD, dříve (v devadesátých letech) jimi byli zejména Sládkovi republikáni. I z této sestavy je jasné, že boj proti vysídleným Němcům je hodně populistickým a zneužívaným tématem.

Jelikož o peníze jde až v první řadě, připomeňme, že sudetští Němci již dříve jasně schválili, že nemají vůči České republice žádné majetkové nároky! Pro jistotu opakuji: Nechtějí své bývalé majetky zpět.

Za další připomenutí taktéž stojí, že Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) mimo jiné vypustilo ze svých stanov snahu vytěžit zpět majetek zkonfiskovaný vysídlencům po druhé světové válce.

Závěrečné shrnutí – Zusammenfassung

Mám za to, že České republice v budoucnosti hrozí opravdové nebezpečí z úplně jiných vod než ze sudetoněmeckých. Namátkou si stačí představit, co se stane, pokud se dá v důsledku klimatických změn do pochodu více než miliarda lidí z Afriky či Asie, to pak na „pošťuchování“ se Sudeťáky z prvních desetiletí tohoto tisíciletí budeme pravděpodobně vzpomínat jako na procházku růžovým sadem.

Sečteno a podtrženo – nestrašme se Němci (ani těmi tzv. sudetskými) zbytečně, píše se rok 2019! A i jejich sjezd bychom zde v klidu a v míru přežili.