Děčínský primátor Jaroslav Hrouda a kostel, který mu už od roku 2008 patří a který chátrá

Děčínský primátor Jaroslav Hrouda a kostel, který mu už od roku 2008 patří a který chátrá Zdroj: ČTK

Děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) si libuje v registračních značkách na přání
Ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková
Nové auto pro primátora Jaroslava Hroudu (ANO) byla jedna z prvních věcí, kterou nová děčínská radnice pořídila.
I na svém soukromém voze má děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) značku na přání.
Děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) chce, aby ho lidé na ulici poznali
5
Fotogalerie

Blamáž na severu pokračuje. Babišův primátor odvolal úspěšnou ředitelku zámku, jeho vlastní kostel 11 let chátrá

Na příkladu Děčína můžeme vidět, jak to vypadá, když se lokální politici utrhnou ze řetězu a testují možnosti vlastních funkcí. O odvolání ředitelky děčínského zámku a následné petici na její podporu, kterou podepsal i primátor Hrouda, který ji jako člen rady odvolal, jsme psali minulý týden. Tentokrát se situace posunula dál a není na škodu vás informovat o tom, jak si členové strany Andreje Babiše berou svého vrchního šéfa za vzor. A když se k tomu přidají mafiánské praktiky, arogance moci a trocha té názorové pružnosti, máme tu jasný důvod toho, proč nemají bývalé Sudety zrovna tu nejlepší pověst.

Na posledním jednání zastupitelstva města Děčín se strhla ohnivá diskuze. Primátor Hrouda (který kdysi proslul espézetkou PRI MATOR na svém služebním voze) čelil otázkám, aby konkretizoval rozhodnutí rady města odvolat úspěšnou ředitelku zámku Ivetu Krupičkovou. Ten ale předvedl argumentační ekvilibristiku hodnou i samotného Andreje Babiše a neřekl v podstatě nic. A co řekl, se nyní obrací proti němu.

Tak předně nechtěl konkretizovat, co městu na vedení zámku vadilo. Aby prý „nenapovídal kandidátům, kteří se hlásí do výběrového řízení“. To, že v době položení otázky už lhůta pro podání vypršela, ani nemá cenu komentovat. Hrouda chce manažera, ne historika, to jediné dokázal upřesnit. Výběrové řízení vyhlásil s vágním popisem pozice proto, aby se přihlásilo co nejvíc zájemců a bylo z čeho vybírat. Výsledek? Do výběrového řízení se přihlásili zájemci dva plus bývalá ředitelka zámku Krupičková, takže to bude výběr opravdu znamenitý.

Primátor Hrouda se na zastupitelstvu kasal tím, že má mnohem ambicióznější představy. Tomu, že zámek pod Krupičkovou vykazuje zisk, se v podstatě vysmál s tím, že to je pro něj stále málo. Pikantní na tom je, že on sám je majitelem nemovitosti s turistickým potenciálem. Jeho vymahačská firma DEBT COLLECTORS, s.r.o., kterou vlastní napůl s jakýmsi Ukrajincem, koupila v roce 2008 zchátralý kostel na místním Šibeničním vrchu za půl milionu korun. Když pseudorománskou stavbu tehdy získal, řekl, že tu chce „investovat peníze. Kostel tady chátral padesát let a je jedno, jestli s ním něco budu dělat na jaře, za rok či za pět let. Jako malý kluk jsem si sem chodil hrávat“. A po 11 letech se na ruině nehnulo vůbec s ničím. Tohle jsou ty „manažerské schopnosti“, které Hrouda u budoucího ředitele zámku vyžaduje?

Na závěr zastupitelstva si ještě vyslechl dopis od potomků rodiny Thunů, které děčínský zámek patřil přes 300 let. Zástupci rodu, který výrazně ovlivňoval česko-německé dějiny posledních staletí, vyjádřili znepokojení s vývojem situace, upozornili na neprofesionalitu výběrového řízení a přidali další slova podpory bývalé ředitelce. Hrouda na to reagoval tak, že jim celou věc rád osobně vysvětlí. To by se ale musel osobně vypravit do Polska, Německa a Rakouska, kde dnes Thunové žijí. Následně obdržel petiční archy s více než třemi tisíci podpisy. Jak se k nim zachoval? Dokumenty plné citlivých údajů nechal ležet na stole a odešel. Já vám nevím, ale pro tohle jednání určitě vláda Andreje Babiše evropskou směrnici o GDPR neschvalovala…

První kolo výběrového řízení se pravděpodobně odehraje 7. června. Podle zápisu z jednání rady města je jediným kritériem budoucího ředitele znalost cizího jazyka (není ani specifikováno, zda má jít o němčinu, která se v pohraničí docela hodí) a vysokoškolský titul. Jednání pana primátora ale zaručuje, že to bude ještě zábavná podívaná, kterou pro vás budeme i nadále monitorovat.