Andrej Babiš - ilustrační koláž

Andrej Babiš - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Dotační zvěrstva: Daňový poplatník je jen dojnou krávou aneb Co ukázal Babišův audit

Čtení 71 stránek auditu, který k udělování unijních dotací firmám Andreje Babiše vypracovala Evropská komise, je pro daňového poplatníka mimořádně skličujícím čtením. Nejde ani tak o to, že Česko bude muset vrátit stovky milionů korun, ale ukazuje, jak skupina Agrofert za pomocí nejrůznějších triků a s neuvěřitelnou benevolencí státních kontrolorů získávala bez větší snahy stovky milionů korun z veřejných peněz.

Audit se zabýval dvěma obdobími. To první spadá před 9. únor 2017 a zabývá se dotacemi v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy korun pro firmy českého premiéra. Druhé období je po tomto datu a týká se stovek milionů korun. Evropská komise došla k závěru, že před 9. únorem české zákony nezapovídaly, aby státní představitel mohl dostávat dotace. Po tomto období ovšem ano a Babiš byl podle dnes zveřejněného auditu ve střetu zájmů a obdržené peníze by měl vrátit. Celkově přitom může jít až o půl miliardy korun.

Popis jednotlivých dotačních případů je ovšem podstatně více znepokojivý a v některých případech bledne i kauza Čapího hnízda. Audit ukazuje, jak efektivně Agrofert využíval díry v kontrolním systému přidělování dotací a jak je celý systém v podstatě nefunkční. INFO.CZ pro vás připravilo zatím jen několik nejkřiklavějších případů, z nichž hned ve dvou figuruje Pekárna Zelená louka, odkud pochází i případ stamilionové dotace na linku na výrobu toastového chleba. Audit ukazuje, že by to bylo navíc zbytečné, celou zátěž tak nesou daňoví poplatníci, protože Česko už peníze proplatilo.

Evropská komise upozornila, že Babišova pekárna žádala o dotaci na linku za 650 milionů korun, přičemž dokazuje, že hodnota tohoto projektu je zhruba o 250 milionů korun uměle navýšená. Bruselští úředníci navíc upozorňují, že německé pekárny Lieken, které spadají od roku 2013 rovněž do Babišova impéria, stejný chléb již vyráběly. To v praxi znamená, že Babišova firma žádala o dotaci na linku, která již existovala v jeho firmách, a tudíž nemohlo jít v žádném případě o inovaci.

Podobný případ se znovu odehrál ve zmíněné Pekárně Zelená louka. Tentokrát firma českého premiéra žádala o dotaci na technologii na mrazení pečiva a celým dotačním procesem v podstatě bez problémů prošla. I tady pekárna žádala dotaci, protože šlo údajně o inovaci, což dokladovala podepsanou spoluprací s Vysokou školou chemicko-technologickou. Kromě toho, že tato spolupráce se údajně nikdy neodehrála, Pekárna Zelená louka žádala o dotaci na technologii, která byla běžně dostupná na trhu. Ani tady tak nemůže být řeč o inovaci.

Inovace chtěla využít i Babišova firma VUCHT, když žádala o dotaci na linku na výrobu hnojiv. Linka měla být ve všech ohledech lepší, což není nic zvláštního, pokud ovšem nepřihlédneme ke skutečnosti, že stejnou linku už provozovala společnost DUSLO. A ta byla opět z impéria Andreje Babiše. Ani tady tedy není podle Evropské komise možné mluvit o inovaci.

Podobných příkladů obsahuje zpráva EK hned několik a k jejich nastudování bude potřeba minimálně ještě několik dnů. Nyní je jisté, že Česko bude muset vrátit zhruba 280 milionů korun unijních dotací a dalších zhruba 200 milionů korun bude muset vymáhat po Agrofertu, protože mu už tuto částku vyplatilo.

Autor je šéfredaktorem webu Info.cz >>>

Kompletní zprávu EK si můžete přečist zde >>>